Scumpirea energiei majorează cu 40% profitul Nuclearelectrica. Val de pensionări și emigrări, experți plecați în Emirate

Scumpirea energiei majorează cu 40% profitul Nuclearelectrica. Val de pensionări și emigrări, experți plecați în Emirate
scris 27 sep 2021

Scumpirea galopantă a energiei pe piețele angro de profil în acest an, în special pe cele spot, a determinat conducerea companiei de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, să solicite aprobarea acționarilor pentru rectificarea amplă a bugetului pe 2021, compania estimând o majorare cu peste 11% (circa 300 milioane lei) a veniturilor din exploatare comparativ cu valoarea anuală bugetată inițial, respectiv de la 2,68 la 2,98 miliarde lei, relevă date analizate de Profit.ro.

În schimb, cheltuielile sunt previzionate să creaască cu numai 1,1% (23,6 milioane lei) față de bugetul inițial, de la 2,07 la 2,1 miliarde lei.

Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit

Astfel, Nuclearelectrica estimează că va înregistra un profit net de 791,3 milioane lei la finalul lui 2021, cu 40,7% (228,8 milioane lei) mai mare decât cel prevăzut în bugetul aprobat în primăvară.

"Creșterea (veniturilor – n.r.) este determinată atât de creșterea cantității vândute, cât și a prețului mediu de vânzare. Astfel, piața concurențială înregistrează o creștere de 76,217 milioane lei, ca urmare a creșterii cantității vândute cu aproximativ 0,5% și a prețului mediu de vânzare cu aproximativ 2,9% comparativ cu valorile bugetate inițial. Piața spot (PZU+PI) înregistrează o creștere semnificativă, în sumă de 207,280 milioane lei, determinată de creșterea prețului mediu de vânzare cu aproximativ 70,1% comparativ cu valorile bugetate inițial", se arată într-un document al SNN.

Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

Conform celor mai recente date ale OPCOM, în august 2021, prețul mediu ponderat al energiei tranzacționate pe piața centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale a fost de 96 euro/MWh, aproape dublu față de cel de 49 euro/MWh din aceeași lună a anului trecut. Pe piața spot, pentru ziua următoare (PZU), cotația medie ponderată a fost de aproape 113 euro, triplă față de nivelul de 38 euro din august 2020.

Schema gândită de Guvern pentru compensarea scumpirilor la energie pe facturile populației, de curent electric și gaze, va însemna un cost la buget de peste 1 miliard de lei, iar Guvernul intenționează să recupereze banii alocați în acest sens de la companiile din sectorul energetic la care este acționar, prin încasarea unui dividend suplimentar, a anunțat recent ministrul Finanțelor Publice, Dan Vîlceanu. Cele mai profitabile sunt Hidroelectrica și Nuclearelectrica.

Era predictibil falimentul City Insurance? CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?

SNN propune rectificarea în creștere cu 3% (peste 14 milioane lei) a cheltuielilor cu personalul pe 2021, de la 471,2 la 485,6 milioane lei, pentru reîntregirea efectivului de salariați, afectat de plecări, dar și pentru noi angajări, la care compania este obligată de reglementările în vigoare, ca urmare a extinderii și diversificării activității sale.

"La data de 31.12.2020, în cadrul SNN erau angajate un număr de 2.011 persoane, față de totalul posturilor aprobate prin structura organizatorică a SNN, de 2.394 posturi. Situația s-a datorat în principal incertitudinii în percepția salariaților asupra modificărilor legislative în privința pensiilor publice, astfel un număr semnificativ de persoane, 209 salariați, s-au pensionat la limită de vârstă, cu reducerea vârstei standard, urmare a valorificării stagiilor de lucru în condiții deosebite și/sau speciale de muncă, cu preponderență în a doua jumătate a anului 2020, fiind înregistrate pensionări și în jurul vârstei de 55 ani, precum și faptului că nu a fost posibilă înlocuirea în timp scurt a personalului pensionat, ținând cont și de restricțiile stării de alertă, instituită pe întreg cuprinsul țării, ca urmare a pandemiei SARS CoV 2, dar și a nivelului de specializare al posturilor, în acord cu cerințele impuse pentru funcționarea în siguranță a instalației nucleare de producere a energiei electrice", se menționează în documentul citat.

Amendă de 300 de euro pe săptămână pentru funcționarii publici greci nevaccinați care refuză să facă test anti-Covid CITEȘTE ȘI Amendă de 300 de euro pe săptămână pentru funcționarii publici greci nevaccinați care refuză să facă test anti-Covid

Potrivit acestuia, numărul mediu de personal al SNN la nivelul anului 2020 a înregistrat de asemenea o evoluție descendentă, cu precădere în a doua parte a anului, ca urmare atât a pensionărilor prin reducerea vârstei standard a salariaților care își desfășoară activitatea în condiții deosebite și/sau speciale de lucru, dar și ca urmare a efectelor pandemiei SARS CoV 2, care a determinat un număr însemnat de zile de concediu medical pentru salariații aflați în carantină sau izolare ca urmare a îmbolnăvirii cu Covid 19.

"În anul 2021, SNN a fost nevoită să își suplimenteze numărul de posturi prevăzut în structura organizatorică a societății, de la 2.394 posturi, aprobate în anul 2020, la 2.509 posturi, aprobată de CNCAN (…). Astfel, a fost prevăzută o creștere pentru anul 2021 a indicatorului “Cheltuieli de natură salarială” cu suma de 10,004 milioane lei, față de suma prevăzută în BVC aprobat pentru anul 2021, corespunzătoare unui număr efectiv de 115 persoane nou angajate, respectiv un număr mediu anual al noilor angajați de 75 persoane, pentru susținerea activităților din cadrul proiectelor majore ale societății de diversificare și extindere a activității (…)", arată SNN.

Zeci de români și-au comandat noile BMW iX și i4, electrice, înainte de lansare, deși costă între 50.000 și 80.000 de euro CITEȘTE ȘI Zeci de români și-au comandat noile BMW iX și i4, electrice, înainte de lansare, deși costă între 50.000 și 80.000 de euro

Compania mai argumentează prin constrângerile din piața forței de muncă, precum și fenomenul de migrație, cu accent pe generația de tineri specialiști, precum și cadrul procedural intern riguros și birocratic care au întârziat realizarea angajărilor de noi salariați în perioada programată, astfel că o mare parte din volumul de angajări preliminat a se realiza în primele luni ale anului s-au devansat spre jumătatea și ultima parte a anului 2021.

"Nu în ultimul rând, se cunoaște clasificarea unităților de producție din cadrul SNN ca fiind la cel mai înalt nivel de excelență nucleară, centrala nuclearoelectrică CNE Cernavoda fiind singura dinafara Americii de Nord care a obținut clasificarea de excelență nucleară din punct de vedere al securității nucleare (INPO1). Perpetuarea rezultatelor excelente menționate mai sus poate fi periclitată de pierderile de personal și implicit de expertiză, care au reapărut în acest an în special la personalul licențiat CNCAN ce operează unitățile de producție de la CNE Cernavodă (5 salariați operatori cameră de comandă și DST au plecat la o unitate nucleară de producere a energiei electrice din Emiratele Arabe Unite), urmând trendul crescut al fenomenului de migrație înregistrat la nivel național. În prezent, SNN adoptă măsuri de atenuare, în principal suplimentând atragerea și formarea unei rezerve de personal licențiat (35 de poziții noi) pentru a evita situația lipsei personalului esențial necesar operării în siguranță a capacităților de producție și, în consecință, pierderea licenței de functionare a centralei nucleare", se mai afirmă în document.

Fed a anunțat că majorarea dobânzilor ar putea avea loc mai devreme decât era așteptat, cel mai probabil anul viitor CITEȘTE ȘI Fed a anunțat că majorarea dobânzilor ar putea avea loc mai devreme decât era așteptat, cel mai probabil anul viitor

SNN mai spune că, prin specificul industriei nucleare și caracterul de unicitate al obiectivului său de activitate, CNE Cernavodă nu are capacitatea de regenerare a pierderilor de personal critic în ritmul actual, în condițiile în care, spre exemplificare, pregătirea unui specialist autorizat CNCAN durează 5 ani pentru un post de operator nuclear principal cameră de comandă (ONPCC) sau chiar 7 ani pentru un dispecer șef tură (DST) sau un inginer principal specialist în domeniile sensibile exploatării CNE.

"Este necesar ca îmbătrânirea forței de muncă să fie contracarată de programe de angajare timpurie și pregătire de personal specializat. Astfel, sunt în derulare programe de internship, școală duală, ucenicie și acordarea de burse de studii atât la nivel universitar, cât și de școală profesională. SNN este singurul operator de centrale nucleare din România, ceea ce determină un grad ridicat de dificultate în găsirea de înlocuitori pe pozițiile cheie, în condițiile existenței concurenței în alte proiecte similare care se dezvoltă în alte țări. Chiar dacă numărul acestor poziții cheie nu este mare, acestea sunt vitale prin prisma expertizei necesare și a calității muncii. Sunt stabilite programe de succesiune, mentorat și de rotație pentru a asigura antrenarea specialiștilor și transferul de cunoștințe. Durata de pregătire a diverșilor specialiști este ridicată, iar pentru retenția pe o perioadă îndelungată este necesară acordarea de beneficii și conturarea unui drum clar în carieră, care trebuie să includă și avansări/promovări. Fără acestea, demotivarea personalului este iminentă", conchide Nuclearelectrica.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit nuclearelectrica
scumpire energie
compensare facturi energie gaze
pensionari nuclearelectrica
emigrari specialisti nuclearelectrica
retehnologizare centrala cernavoda
reactoarele 3 si 4 cernavoda