Scumpirile galopante la țiței, gaze, carburanți și energie au majorat de aproape 5 ori profitul OMV Petrom pe primul semestru. Creștere de peste 7 ori în T2 2022

Scumpirile galopante la țiței, gaze, carburanți și energie au majorat de aproape 5 ori profitul OMV Petrom pe primul semestru. Creștere de peste 7 ori în T2 2022
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 28 iul 2022

Scumpirile galopante de anul acesta la țiței, gaze, carburanți și energie electrică au făcut ca profitul net al OMV Petrom să crească de aproape 5 ori în primul semestru din 2022, față de perioada similară de anul trecut, de la 980 milioane lei la 4,646 miliarde lei. Doar în T2 2022, câștigul s-a majorat de peste 7 ori, de la 406 milioane lei la aproape 2,9 miliarde lei, fiind mai mare decât cel consemnat pe parcursul întregului an 2021 (2,86 miliarde lei).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

"În primele 6 luni ale acestui an, mediul de piață a fost fără precedent. În contextul conflictului Rusia- Ucraina, prețurile internaționale și regionale pentru principalele noastre produse au fost ridicate și volatile și au apărut dificultăți de aprovizionare. Rezultatele noastre financiare pentru primul semestru din 2022 reflectă acest mediu de piață, cu un profit operațional de 5,9 miliarde lei. Contribuția la bugetul de stat a fost la un nivel record, de circa 10 miliarde de lei. Aceasta include taxe de circa 9 miliarde de lei, cu aproape 80% mai mari decât în primele 6 luni din 2021, și dividende cumulate aferente anului 2021 de aproape 1 miliard de lei, o creștere mai mult decât dublă", a declarat CEO-ul OMV Petrom, Cristina Verchere.

Alexandru Rafila: Nu cred că vom mai ajunge în situația unui lockdown în România. Numărul de cazuri de COVID-19 nu o să scadă CITEȘTE ȘI Alexandru Rafila: Nu cred că vom mai ajunge în situația unui lockdown în România. Numărul de cazuri de COVID-19 nu o să scadă

Valoarea veniturilor din vânzări consolidate ale companiei, de 25,581 miliarde lei în ianuarie-iunie 2022, a crescut cu 153% comparativ cu ianuarie-iunie 2021, susținută în principal de prețuri mai mari ale mărfurilor și de volume mai mari aferente vânzărilor de produse petroliere și electricitate, se arată în raportul semestrial al OMV Petrom.

Meta, compania-mamă a Facebook, a raportat un declin peste așteptări al veniturilor trimestriale și a publicat previziuni surprinzători de slabe CITEȘTE ȘI Meta, compania-mamă a Facebook, a raportat un declin peste așteptări al veniturilor trimestriale și a publicat previziuni surprinzători de slabe

Potrivit sursei citate, în S1 2022, grupul OMV Petrom a realizat în medie un preț de vânzare la țiței de aproape 91 dolari/baril, cu 67% peste cel din prima jumătate a anului trecut (54,61 dolari/baril). În T2 2022, prețul mediu realizat a fost de 101,62 dolari/baril (58,38 dolari/baril în T2 2021).

Marja de rafinare a OMV Petrom a crescut cu 332% în primul semestru, de la 3,52 la 15,20 dolari/baril. În rafinare și marketing, rezultatul din exploatare a crescut cu 130% în S1 2022, de la 998 milioane lei la aproape 2,3 miliarde lei.

UPDATE: Fed majorează dobânzile pentru a doua lună consecutivă și semnalează noi creșteri. Powell nu crede că SUA se află în recesiune. Acțiunile cresc puternic CITEȘTE ȘI UPDATE: Fed majorează dobânzile pentru a doua lună consecutivă și semnalează noi creșteri. Powell nu crede că SUA se află în recesiune. Acțiunile cresc puternic

Pe segmentul de gaze și electricitate, compania a raportat un rezultat din exploatare pozitiv de 922 milioane lei în S1 2022, față de pierderea de 107 milioane lei din intervalul similar din 2021.

"Rezultatul operațional foarte bun a fost susținut de prețuri mai mari, care au condus la marje mai mari la gazele naturale extrase din depozite și la volumele contractate de la terțe părți în perioadele anterioare, la prețuri mai mici. Rezultatul din activitatea de energie electrică a reflectat producția netă de electricitate mai mare a centralei electrice Brazi, compensând impactul negativ din contractele forward de vânzare energie electrică încheiate în perioadele anterioare și din suprataxarea aferentă energiei electrice", explică conducerea companiei.

Google amână, din nou, blocarea cookie-urilor terțe CITEȘTE ȘI Google amână, din nou, blocarea cookie-urilor terțe

Conform estimărilor OMV Petrom, cererea națională de gaze naturale a scăzut cu aproximativ 13% față de S1 2021, ca urmare a impactului prețurilor ridicate asupra consumului și a efectului de bază mai mare comparativ cu S1 2021.

Volumele de gaze naturale vândute de OMV Petrom au fost de 23,7 TWh, cu 7% mai mici față de S1 2021, ca rezultat al scăderii producției proprii de gaze naturale și al scăderii cererii. Volumele de gaze vândute în România au fost 21,2 TWh, din care aproximativ 80% din producție proprie și 20% de la terțe părți, achizițiile de la terți suplimentând sursele interne de gaze naturale necesare pentru acoperirea angajamentelor de vânzare.

CONFIRMARE Aeroportul Băneasa - redeschis după o pauză de 9 ani. Trei companii vor deja să își mute cursele CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Aeroportul Băneasa - redeschis după o pauză de 9 ani. Trei companii vor deja să își mute cursele

În Romania, producția de hidrocarburi a fost de 21,8 milioane barili echivalent petrol (bep) sau 120,7 mii bep/zi (1-6/21: 23,9 mil bep sau 131,9 mii bep/zi). Producția medie zilnică, excluzând optimizarea portofoliului, a scăzut cu 7,7%.

"Producția de țiței și condensat a scăzut cu 7%, la 10,5 milioane barili, în principal din cauza declinului natural și a transferului unor zăcăminte marginale către Dacian Petroleum. Producția de gaze naturale a scăzut cu 9,9%, la 11,4 milioane bep, fiind influențată de declinul natural accentuat al principalelor zăcăminte de gaze naturale (Totea Deep și Lebăda Est), al sondei 4461 Totea Sud, precum și de transferul unor zăcăminte marginale către Dacian Petroleum, aspecte parțial contrabalansate de producția rezultată în urma reparațiilor capitale la sonde și din sondele noi", se menționează în raport.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit omv petrom
rezultate omv petrom
productie omv petrom
scumpire titei energie gaze carburanti