Se scumpește curentul. Facturi mai mari la electricitate de la 1 ianuarie pentru consumatorii alimentați în regim concurențial. ANRE a majorat tarifele de distribuție

Se scumpește curentul. Facturi mai mari la electricitate de la 1 ianuarie pentru consumatorii alimentați în regim concurențial. ANRE a majorat tarifele de distribuție
scris 9 dec 2020

Facturile la energie electrică se vor majora de la 1 ianuarie 2021, cel puțin în cazul celor peste 2,8 milioane de consumatori care sunt alimentați în regim concurențial, ca urmare a propunerii Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) de a majora tarifele de distribuție pentru toate cele 8 companii de distribuție zonale.

2,3 milioane de euro economisiți ca urmare a integrării tehnologiilor IT pentru optimizarea proceselor logistice CITEȘTE ȘI 2,3 milioane de euro economisiți ca urmare a integrării tehnologiilor IT pentru optimizarea proceselor logistice

În cazul consumatorilor care și-au ales deja un furnizor concurențial, acesta din urmă își asumă ca fix doar prețul energiei electrice marfă, nu și tarifele reglementate de ANRE. Ceea ce înseamnă că orice majorare de tarif reglementat se regăsește în plus în factură.

Ca urmare a majorărilor propuse de ANRE, la un consum mediu lunar de 300 KWh, facturile (în prezent în valoare de aproximativ 170-180 lei) vor crește cu sume cuprinse între 55 de bani (adică aproape deloc, în cazul locuitorilor Capitalei) și 5 lei (în cazul locuitorilor din Oltenia), conform calculelor Profit.ro.

La un consum de iarnă, de 1.000 de KWh pe lună (consum plauzibil mai ales în zonele fără gaze sau nealimentate cu agent termic), factura achitată de consumatorii care se află în zonele deservite de Enel (E-Distribuție) se va majora cu 1,85 lei ( 1,56 lei + TVA, în București, Ilfov, Giurgiu), cu 6,71 lei (5,64 lei + TVA, în Dobrogea) și cu 3 lei (2,59 lei + TVA, în Banat).

La același consum, populația deservită de E.ON (Moldova, prin distribuitorul Delgaz Grid) va achita o factură mai mare cu 1,52 lei (1,28 lei + TVA).

CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!

Oltenii, al căror distribuitor este CEZ Oltenia, vor achita la un consum de 1.000 KWh/lună de la 1 ianuarie o factură mai mare cu 16,56 lei (13,92 lei + TVA).

În ceea ce privește consumatorii al căror distribuitor este Electrica, aceștia vor achita pentru un consum de 1.000 KWh/lună facturi mai mari cu 15,3 lei (12,8 lei TVA, în cazul clienților Electrica Transilvania Sud), cu 5,97 lei (5,02 lei + TVA, în cazul clienților Electrica Transilvania Nord), respectiv cu 9,15 lei (7,69 lei + TVA, în cazul clienților Electrica Muntenia).

De la 1 ianuarie, piața de energie electrică va fi liberalizată total, ceea ce înseamnă că cei aproximativ 6 milioane de clienți casnici care în prezent beneficiază de tarife reglementate (care includ atât prețul energiei, cât și tarifele de distribuție și transport) nu vor mai avea această oportunitate.

Clienții casnici care încă sunt alimentați în regim reglementat ar trebui de la 1 ianuarie să negocieze contracte cu furnizori concurențiali (care pot fi aceiași cu furnizorii care le livrează în prezent electricitate), ceea ce înseamnă că vor achita oricum facturi diferite de la 1 ianuarie.

FOTO O pereche de pantofi sport din porțelan, pusă în vânzare cu estimare de până la 1 milion de dolari CITEȘTE ȘI FOTO O pereche de pantofi sport din porțelan, pusă în vânzare cu estimare de până la 1 milion de dolari

Dacă nu semnează un contract cu un furnizor concurențial, nu înseamnă că ei vor rămâne nealimentați, ci vor fi în continuare alimentați de actualul lor furnizor în regim de serviciu universal, însă la un preț care nu va mai fi stabilit de ANRE.

Potrivit Ordinului ANRE 171/2020, “prețul aplicat clienților beneficiari de serviciu universal se stabilește de către fiecare furnizor de ultimă instanță, pe criterii concurențiale, având în vedere ca acesta să fie rezonabil, competitiv, ușor comparabil, transparent și nediscriminatoriu. Prețul aplicat clienților beneficiari de serviciu universal include tarifele reglementate pentru serviciul de transport-componenta de extragere a energiei electrice din rețea, serviciul de sistem și serviciul de distribuție”.

viewscnt
Afla mai multe despre
tarife
distributie
enel
e.on
cez
electrica