Spaniolii de la Repsol au părăsit România, OMV Petrom devine unic operator al perimetrelor de hidrocarburi Băicoi, Târgoviște, Pitești și Târgu Jiu

Spaniolii de la Repsol au părăsit România, OMV Petrom devine unic operator al perimetrelor de hidrocarburi Băicoi, Târgoviște, Pitești și Târgu Jiu
scris 1 nov 2018

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a aprobat preluarea de către OMV Petrom a participațiilor deținute de grupul spaniol Repsol în patru acorduri de explorare onshore, astfel că cel mai mare producător român de țiței și gaze devine unic titular de concesiune și operator al perimetrelor de explorare de hidrocarburi V Băicoi, VII Târgoviște, XII Pitești și XIII Târgu Jiu.

"Acordurile de farm-out au fost încheiate în 2013, OMV Petrom fiind operator și deținătorul unei participații de 51%, în timp ce Repsol a deținut o participație de 49%", se arată într-un comunicat al OMV Petrom.

Potrivit sursei citate, în trimestrul doi din 2018, Repsol a informat OMV Petrom despre intenția de a se retrage din aceste concesiuni și părțile au ajuns la un acord în acest sens, condiționat de aprobarea autorităților.

"OMV Petrom va continua proiectele în derulare și va prelua angajamentele din cadrul acordurilor de concesiune", precizează compania.

Altex pune la bătaie de Black Friday un stoc produse de 1,4 miliarde de lei CITEȘTE ȘI Altex pune la bătaie de Black Friday un stoc produse de 1,4 miliarde de lei

Investițiile realizate până acum în cadrul acestor asocieri, în baza acordurilor de exploatare în participație, se ridică la peste 200 de milioane de dolari și includ achiziția de date 2D și 3D, precum și forajul a două sonde complexe, de mare adâncime și cu presiune ridicată. În prezent, o a treia sonda de explorare este in foraj, la o adâncime de sub 5.000 m, se mai afirmă în comunicat.

În raportul pe primele 9 luni din 2018 al grupului spaniol Repsol se arată că, anul acesta, compania a forat o singură sondă în România, cu rezultate negative. "Cheltuielile de explorare mai mari, legate în special de operațiunile din România, au contribuit negativ cu 63 milioane euro la veniturile operaționale", relevă documentul citat.

În perioada ianuarie-septembrie 2018, Repsol a înregistrat investiții în explorarea și producția de hidrocarburi în sumă totală de 1,423 miliarde euro, din care cheltuielile de explorare în România au avut o pondere de 8%, ridicându-se la aproape 114 milioane euro.

OMV Petrom și-a majorat cu 44% profitul net, la 2,6 miliarde lei în primele trei trimestre ale anului, față de 1,84 miliarde lei, în perioada similară a anului trecut, profitând de majorarea prețului internațional al sortimentului de țiței Urals cu 39%, în pofida micșorării producției de hidrocarburi cu 5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
repsol
țiței și gaze
zacaminte petrol onshore
anrm