Sub spectrul opririi producției din cauza crizei energetice, Alro și-a cumpărat propriul agent global de vânzări de la acționarul său majoritar, controlat de miliardarul rus Vitali Matchitski

Sub spectrul opririi producției din cauza crizei energetice, Alro și-a cumpărat propriul agent global de vânzări de la acționarul său majoritar, controlat de miliardarul rus Vitali Matchitski
scris 24 dec 2021

Producătorul de aluminiu Alro Slatina, una dintre cele mai mari unități de producție industrială din România și cel mai mare consumator noncasnic de energie electrică din țară, parte a grupului Vimetco controlat de miliardarul rus Vitali Matchitski, a preluat de la acționarul său majoritar firma care se ocupă de aproape 14 ani de vânzarea producției Alro.

Astfel, Alro a finalizat demersurile pentru integrarea activității de vânzări in structura grupului Alro, prin finalizarea achiziției societății Vimetco Trading SRL de la acționarul său majoritar, Vimetco PLC si de la subsidiara acestuia, Vimetco Management Romania.

ULTIMA ORĂ Consiliul Concurenței investighează Orange și RCS&RDS cu suspiciunea de abuz de poziție dominantă la emiterea unui aviz. Inspecții și documente ridicate CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Consiliul Concurenței investighează Orange și RCS&RDS cu suspiciunea de abuz de poziție dominantă la emiterea unui aviz. Inspecții și documente ridicate

Tranzacția s-a efectuat la valoarea de piață evaluata a societății Vimetco Trading, Alro neprecizând la cât se ridică această valoare. Potrivit termene.ro, la finalul anului trecut, Vimetco Trading SRL avea capitaluri totale de aproape 5 milioane lei, firma raportând pentru 2020 venituri de 15 milioane lei și un profit net de circa 2,5 milioane lei.

"Tranzacția va permite Alro sa-si îmbunătățească sinergiile dintre activitatea de producție si cea de vânzare a produselor finite si totodată sa beneficieze de o echipa de vânzări si marketing cu o experiență consolidata in peste 10 ani de activitate. Ca urmare a tranzacției, Alro devine asociat cu 100% din capitalul societății Vimetco Trading, care începând cu anul 2008 a acționat in principal ca agent fără reprezentare al Alro pe toate piețele de produse de aluminiu din lume", mai precizează Alro.

Lufthansa elimină 10% din zboruri din cauza Omicron CITEȘTE ȘI Lufthansa elimină 10% din zboruri din cauza Omicron

Titlurile Alro s-au prăbușit la Bursă după ce liderul unui sindicat din întreprindere a anunțat că aceasta a început oprirea producției, din cauza prețurilor enorme la energie și a imposibilității de a găsi pe piață cantitățile de electricitate necesare. Ulterior, conducerea companiei a transmis că nu a fost luată încă o decizie în privința opririi producției, în pofida "situației excepționale" de pe piețele de energie și gaze.

"Conducerea societății privește cu îngrijorare evoluțiile recente ale prețului energiei, considerând nivelurile atinse in ultimele zile ca fiind nefundamentate și nesustenabile din punct de vedere economic. Situația economică este fluidă și extrem de volatilă, iar în momentul în care conducerea societății va lua decizii de impact pentru societate și investitori, va anunța acest lucru potrivit reglementărilor în vigoare", au afirmat șefii Alro.

FOTO Retailerul CCC, grup fondat de “Regele Pantofilor” din Polonia, aduce un nou brand în România. Țintă de triplare a vânzărilor și acumulare de cotă de piață CITEȘTE ȘI FOTO Retailerul CCC, grup fondat de “Regele Pantofilor” din Polonia, aduce un nou brand în România. Țintă de triplare a vânzărilor și acumulare de cotă de piață

Deși a avut livrări în creștere și a beneficiat de o diamică favorabilă a prețului aluminiului, combinatul Alro Slatina a raportat pierderi de aproape 25 milioane lei pe primele 9 luni din 2021, față de profitul net de peste 273 milioane lei din perioada similară a anului trecut.

"Efectele îmbunătățirii generale a pieței aluminiului ne-au ajutat să raportăm rezultate mai bune, dar acestea au fost parțial diminuate de evoluția anormală a pieței de energie, caracterizată printr-o creștere fără precedent a prețurilor și din cauza presiunii mari pentru decarbonizarea energiei în Europa și România", a declarat președintele Consiliului de Administrație al Alro, Marian Năstase, la publicarea rezultatelor companiei pe ianuarie-septembrie 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
alro scumpire energie
alro oprire productie
alro vimetco miliardar rus