Surpriză: Engie România, unul dintre cei doi mari distribuitori și furnizori de gaze din țară, poate fi listat la bursă cu o ofertă de cel puțin jumătate de miliard de lei

Surpriză: Engie România, unul dintre cei doi mari distribuitori și furnizori de gaze din țară, poate fi listat la bursă cu o ofertă de cel puțin jumătate de miliard de lei
scris 29 oct 2018

Compania Engie România, fosta GDF Suez România, controlată de grupul francez omonim, unul dintre cei doi mari distribuitori (prin Distrigaz Sud Rețele) și furnizori de gaze naturale din țară, poate fi listată la bursă, conform datelor analizate de Profit.ro, printr-o ofertă publică de vânzare a acțiunilor Fondului Proprietatea, care deține aproape 12% din capitalul Engie România.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Listarea este avansată chiar de Fondul Proprietatea, în fața celorlalți acționari ai Engie.

FOTO Presa auto din Germania a clasat pe primul loc anvelopele Continental WinterContact și AllSeasonContact, în marele test de iarnă CITEȘTE ȘI FOTO Presa auto din Germania a clasat pe primul loc anvelopele Continental WinterContact și AllSeasonContact, în marele test de iarnă

Ceilalți acționari semnificativi ai Engie România sunt vehiculul investițional înregistrat în Olanda Romania Gas Holding BV, controlat de grupul francez Engie, fostul GDF Suez, cu aproape 51% din titluri, și statul român prin Ministerul Energiei, cu aproape 37%.

Urmează acum să fie luată o decizie în privința aprobării de principiu a admiterii la tranzacționare pe o piață reglementată a Engie România, prin ofertă publică de vânzare de acțiuni a Fondului Proprietatea.

Microsoft a redevenit a doua cea mai valoroasă companie americană, profitând de căderea Amazon CITEȘTE ȘI Microsoft a redevenit a doua cea mai valoroasă companie americană, profitând de căderea Amazon

Potrivit celei mai recente evaluări a FP, participația de 12% din acțiuni a Fondului la Engie România este estimată la 119,53 milioane dolari (circa 490 milioane lei), ceea ce evaluează întreaga companie la peste 4 miliarde de lei. Deținerea la Engie, care are o pondere de circa 4,8% în activul net al FP, a fost anunțată ca disponibilă pentru vânzare de către Fondul Proprietatea încă de anul trecut.

În plus, Fondul a depus în vara anului trecut o cerere de chemare în judecată în fața Tribunalului București împotriva membrilor Consiliului de Administrație și a directorilor Engie România SA, pentru recuperarea unor presupuse daune cauzate companiei prin aprobarea, încheierea și executarea de contracte de servicii de management și consultanță cu acționarul majoritar, grupul francez Engie, în perioada 2011-2015, în valoare de aproape 3 milioane euro. În replică, Engie a respins acuzațiile și a sugerat că momentul formulării publice a acestor acuzații se lega de intenția FP de a-și vinde participația de 12% din acțiunile Engie România. FP a formulat astfel de acuzații față de conducerea Engie și în 2016.

Fondul este de câțiva ani în proces de lichidare a participațiilor sale minoritare la societăți românești nelistate, din care cea mai importantă este cea de la Hidroelectrica. În urmă cu doi ani, Fondul și-a vândut participațiile de 13,4%, respectiv 18,34% la principalii concurenți ai Engie și Distrigaz Sud Rețele, E.ON Energie și E.ON Distribuție (actualmente Delgaz Grid). În 2017, Fondul a vândut acțiunile pe care le deținea la filialele de distribuție și furnizare ale Electrica SA contra sumei totale de peste 752 milioane lei.

Anul trecut, Fondul a anunțat că și-a scos la vânzare și participațiile la furnizorii de energie electrică Enel Energie și Enel Energie Muntenia și la distribuitorii E-Distribuție Muntenia, Banat și Dobrogea, toți controlați de grupul italian Enel.

Guvernul ungar alocă peste 8 milioane de euro pentru finanțarea programelor din Transilvania în 2018-2019 CITEȘTE ȘI Guvernul ungar alocă peste 8 milioane de euro pentru finanțarea programelor din Transilvania în 2018-2019

Distrigaz Sud Rețele a Engie și Delgaz Grid din grupul german E.ON dețin, în proporții aproape egale, cea mai mare parte a concesiunilor de rețele de distribuție locale a gazelor naturale din România, filiala Distrigaz Sud Rețele a Engie gestionând rețeaua de distribuție a gazelor din Capitală. Engie și E.ON sunt și cei mai mari furnizori de gaze fără statut de producători din țară.

Potrivit celor mai recente date ale ANRE, la finalul lunii iulie a acestui an, Engie avea o cotă de 50,87% din piața reglementată de furnizare de gaze cu amănuntul, fiind lider în cadrul acesteia, și una de peste 13% din cea concurențială, pe aceasta din urmă clasându-se imediat după cei doi mari producători OMV Petrom și Romgaz. 

Engie România a terminat anul trecut cu un profit net de 337,24 milioane lei, în scădere cu 8,7% comparativ cu 2016, la o cifră de afaceri de circa 5,07 miliarde lei, cu peste 8% mai mare față de anul anterior. Businessul de distribuție de gaze, derulat prin filiala Distrigaz Sud Rețele, a avut anul trecut un profit net de 123,17 milioane lei, în scădere de la 127,65 milioane lei în anul anterior,  și o cifră de afaceri de 1,24 miliarde lei, în creștere față de 1,14 miliarde lei în 2016.

Pe lângă furnizarea și distribuția de gaze, Engie mai este activă pe piața românească în producția, furnizarea și tradingul de de energie electrică, deținând două parcuri eoliene, în domeniul serviciilor energetice, precum și în sectorul proiectării și ingineriei pentru industria energetică. În vara acestui an, Engie a cumpărat 60% din acțiunile companiei brașovene Flashnet, dezvoltor de sisteme inteligente de gestionare a energiei pentru orașe, cu intenția de a-și consolida poziția pe piața de iluminat public inteligent.

viewscnt
Afla mai multe despre
engie
gdf suez
fondul proprietatea
listare bursa
listare bvb
ministerul energiei
distributie gaze
furnizare gaze