TABEL OMV Petrom a scumpit carburanții pentru a doua zi consecutivă

TABEL OMV Petrom a scumpit carburanții pentru a doua zi consecutivă

Inquam Photos / Octav Ganea

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 26 mai 2023

Liderul pieței distribuitoare de carburanți, OMV Petrom, a scumpit vineri, pentru a doua zi consecutiv, după o perioadă de o săptămână de pauză, carburanții cu 3 bani/l.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Joi, compania efectuase prima majorare de preț din ultima săptămână, de 4 bani pe litrul de benzină, care astfel a ajuns din nou să fie mai scumpă decât motorina în majoritatea stațiilor operate de OMV Petrom.

Tranzacție: Engie mai cumpără un parc fotovoltaic în România CITEȘTE ȘI Tranzacție: Engie mai cumpără un parc fotovoltaic în România

Și celelalte companii concurente au majorat în ultimele 24 ore prețul benzinei cu 3-4 bani, mișcare corespunzătoare celei efectuată joi de liderul pieței.

Chiar dacă prețul cel mai mic practicat de companie la vânzarea benzinei standard, de 6,45 lei/l, în stația Petrom Herescu, este inferior celui al motorinei din aceeași stație, de 6,46 lei/l, în cazul prețurilor cele mai ridicate, benzina din stațiile Petrom (6,51 lei/l) este mai scumpă decât dieselul (6,49 lei/l).

În stațiile OMV, benzina (6,56-6,60 lei/l) este mai scumpă cu 2-3 bani decât motorina (6,54-6,57 lei/l).

În urma scumpirii de vineri, prețul benzinei și motorinei din cele mai ieftine stații OMV este cu 4 bani/l peste cel al stațiilor premium concurente, ale MOL și Rompetrol.

Prețul benzinei din stațiile Lukoil se situează, la rândul său, cu 2 bani, iar cel al motorinei cu 5 bani/l sub cel din cele Petrom.

Evoluția prețurilor benzinei și motorinei în stațiile din capitală

Evoluția prețurilor benzinei și motorinei în stațiile din capitală

Foarte probabil, așa cum au obișnuit piața, și celelalte companii vor scumpi în următoarele ore benzina cu o sumă similară.

În pofida scăderii înregistrate joi, cotațiile petrolului Brent s-au apreciat în ultima săptămână, vineri dimineață acestea situându-se la 76,2 dolari/baril, după ce cu o zi înainte ajunseseră și la 78 dolari/baril.

Prețurile țițeiului au scăzut cu aproximativ 10% de la începutul anului, în condițiile în care redresarea mai lentă decât se aștepta a Chinei după ridicarea restricțiilor anti-Covid a dezamăgit piețele.

Evoluția cotațiilor Brent din ultima săptămână

Evoluția cotațiilor Brent din ultima săptămână

Cu toate acestea, analiștii se așteaptă ca prețurile să își revină în a doua jumătate a anului, pe fondul unui deficit de ofertă.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie, carburanții, în special diesel-ul, s-au scumpit considerabil. Pe 26 februarie 2022, motorina și benzina se vindeau deja la un preț mediu de peste 7,10 lei/l.

În luna iunie 2022, prețul motorinei standard a depășit chiar și nivelul de 9,2 lei/l, cu peste 2,8 lei sau 45% mai ridicat decât cel actual.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
benzina
motorina
omv
petrom
lukoil
mol
rompetrol
embargo
rusia