TABEL Prima scumpire a benzinei din ultima săptămână

TABEL Prima scumpire a benzinei din ultima săptămână

Inquam Photos / Octav Ganea

scris 25 mai 2023

Liderul pieței distribuitoare de carburanți, OMV Petrom, a efectuat joi prima majorare de preț din ultima săptămână, de 4 bani pe litrul de benzină, care astfel a ajuns din nou să fie mai scumpă decât motorina în majoritatea stațiilor operate de companie.

Chiar dacă prețul cel mai mic practicat de companie la vânzarea benzinei standard, de 6,42 lei/l, în stația Petrom Herescu, este inferior celui al motorinei din aceeași stație, de 6,43 lei/l, în cazul prețurilor cele mai ridicate, benzina din stațiile Petrom (6,48 lei/l) este mai scumpă decât dieselul (6,46 lei/l).

DOCUMENT&FOTO Presiune mare pe ELCEN: Curent electric vândut la preț negativ, neîncasări din termie de peste 1 miliard de lei, investiții vitale de sute de milioane de euro CITEȘTE ȘI DOCUMENT&FOTO Presiune mare pe ELCEN: Curent electric vândut la preț negativ, neîncasări din termie de peste 1 miliard de lei, investiții vitale de sute de milioane de euro

În stațiile OMV, benzina (6,50-6,54 lei/l) este mai scumpă cu 2-3 bani decât motorina (6,51-6,54 lei/l).

În urmă cu 8 luni, prețul motorinei era cu 1,5 lei/l mai ridicat decât cel al benzinei.

În urma scumpirii de joi, prețul benzinei din cele mai ieftine stații OMV este cu 5-6 bani/l peste cel al stațiilor premium concurente, ale MOL și Rompetrol.

Prețul benzinei din stațiile Lukoil se situează, la rândul său, cu 5-6 bani sub cel din cele Petrom.

Evoluția prețurilor benzinei și motorinei în stațiile din capitală

Evoluția prețurilor benzinei și motorinei în stațiile din capitală

Foarte probabil, așa cum au obișnuit piața, și celelalte companii vor scumpi în următoarele ore benzina cu o sumă similară.

Cotațiile petrolului Brent s-au apreciat în ultima săptămână, joi dimineață ajungând la 78 dolari/baril.

Prețurile țițeiului au scăzut cu aproximativ 10% de la începutul anului, în condițiile în care redresarea mai lentă decât se aștepta a Chinei după ridicarea restricțiilor anti-Covid a dezamăgit piețele.

Evoluția cotațiilor Brent din ultima săptămână

Evoluția cotațiilor Brent din ultima săptămână

Cu toate acestea, analiștii se așteaptă ca prețurile să își revină în a doua jumătate a anului, pe fondul unui deficit de ofertă.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie, carburanții, în special diesel-ul, s-au scumpit considerabil. Pe 26 februarie 2022, motorina și benzina se vindeau deja la un preț mediu de peste 7,10 lei/l.

În luna iunie 2022, prețul motorinei standard a depășit chiar și nivelul de 9,2 lei/l, cu peste 2,8 lei sau 45% mai ridicat decât cel actual.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
benzina
motorina
omv
petrom
lukoil
mol
rompetrol
embargo
rusia