Termenul-limită de depunere a ofertelor angajante pentru privatizarea Oltchim, pregătit să fie prelungit până pe 6 iulie

Termenul-limită de depunere a ofertelor angajante pentru privatizarea Oltchim, pregătit să fie prelungit până pe 6 iulie
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 22 iun 2017

Termenul-limită de depunere de către potențialii cumpărători a ofertelor angajante pentru achiziționarea pachetelor de active scoase la licitație de combinatul chimic Oltchim, aflat în insolvență, ar putea fi prelungit până pe 6 iulie, respectiv cu 10 zile față de deadline-ul oficial din momentul de față.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Astfel, consorțiul de administratori judiciari ai Oltchim, format din Rominsolv și BDO Business Restructuring, a convocat adunarea creditorilor companiei, unicul punct de pe ordinea de zi a ședinței fiind aprobarea prelungirii termenului-limită pentru depunerea ofertelor angajante până la data de 6 iulie 2017.

Administratorul judiciar al combinatului, Bogdan Stănescu, a declarat recent, pentru News.ro, că peste zece investitori dintre cei care au depus oferte neangajante pentru cele nouă pachete de active ale Oltchim scoase la vânzare ar putea depune oferte definitive pentru cumpărarea activelor până la termenul-limită actual, din 26 iunie.

FOTO Hotelul Hefaistos din Covasna va fi scos la vânzare, prin licitație de la peste 4,1 milioane euro CITEȘTE ȘI FOTO Hotelul Hefaistos din Covasna va fi scos la vânzare, prin licitație de la peste 4,1 milioane euro

În martie, termenul limită de depunere a ofertelor angajante pentru vânzarea activelor Oltchim a fost prelungit cu trei luni, până la 26 iunie, motivul invocat fiind că s-ar fi primit solicitări de la firme interesate.

"Sunt peste zece investitori care au depus ofertele neangajante și care doresc să intre în competiție pentru cumpărarea activelor Oltchim. Toate ofertele neangajante depuse de potențialii investitori acoperă în integralitate toate cele nouă pachete de active scoase la vânzare de administratorii judiciari BDO și Rominsolv", a precizat Stănescu.

Ofertele finale sunt așteptate să fie depuse chiar în ultima zi.

"Am încredere că pe 26 iunie 2017 vor fi depuse ofertele ferme și angajante care vor cuprinde elementele de business, sociale și de preț corecte și serioase, pentru un business profitabil, așa cum este Oltchimul astăzi", a menționat Stănescu.

Rusia a ”piratat” 21 de state americane în alegeri, afirmă în audieri la Senat un oficial american de rang înalt CITEȘTE ȘI Rusia a ”piratat” 21 de state americane în alegeri, afirmă în audieri la Senat un oficial american de rang înalt

Pe 12 iunie, acționarii combinatului Chimcomplex Borzești, care și-a exprimat de mai multe ori interesul pentru cumpărarea de active ale Oltchim, au decis ca compania să atragă împrumuturi de până la 165 milioane euro pentru a-și completa fondurile cu care intenționează să participe la licitație, avându-se în vedere și posibilitatea de a se garanta creditele respective inclusiv cu activele Oltchim care ar urma să fie achiziționate.

Chimcomplex este dispus să plătească pe activele Oltchim pe care le are în vedere inclusiv un preț care ar depăși 20% din totalul activelor sale imobilizate, mai puțin creanțele, fiind luată în calcul participarea la licitația de privatizare a Oltchim fie individual, fie în parteneriat cu alți potențiali investitori.

Pe 8 mai, acționarii Chimcomplex au aprobat dublarea capitalului companiei, prin aport în numerar, de la 170,1 milioane lei la 340,2 milioane de lei, banii fiind destinați cumpărării de scoase la vânzare de Oltchim Râmnicu Vâlcea și integrării lor în structura de producție a Chimcomplex.

Prețurile pentru locuințe noi în București au crescut cu până la 10-15% CITEȘTE ȘI Prețurile pentru locuințe noi în București au crescut cu până la 10-15%

În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe nouă pachete de active. Planul de reorganizare al Oltchim prevede vânzarea combinatului pentru cel puțin 307 milioane euro, acesta fiind prețul cumulat de pornire al licitației. Cel mai scump dintre pachetele de active scoase la vânzare este cel care conține platforma petrochimică Bradu, cu un preț de pornire de 80 milioane euro, urmat de uzinele de propilen-oxid și polioli (59,4 milioane euro) și de "servicii site" (incinerare deșeuri, apă, mentenanță, capacități de stocare), cu preț de pornire de 52 milioane euro.

Oltchim a înregistrat un profit net de 1,68 milioane euro în primele trei luni din 2017, în creștere cu 76% față de perioada similară a anului trecut, iar cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu 30%, la peste 49 milioane euro.

Combinatul a raportat pentru anul trecut un profit net de 11,37 milioane lei (2,5 milioane euro), după pierderi de 48,46 milioane lei în 2015, în timp ce cifra de afaceri a crescut cu 1,7%, la 754,8 milioane lei. Ultimul an în care Oltchim a înregistrat profit din activitatea curentă fusese 2006. Cifra de afaceri realizată de combinat în anul 2015 s-a ridicat la 742,3 milioane lei.

Oltchim a intrat în procedură de insolvență la 30 ianuarie 2013, iar consorțiul format din Rominsolv SPRL și BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar. Compania este controlată Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), fosta AVAS, aflată în coordonarea Ministerului Economiei, cu 54,8% din acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
oltchim
privatizare oltchim
vanzare pachete active oltchim
chimcomplex
oltchim insolventa