Transelectrica începe construcția unei liniii electrice aeriene lungă de 140 de km, investiție de aproximativ 248 de milioane de lei

Transelectrica începe construcția unei liniii electrice aeriene lungă de 140 de km, investiție de aproximativ 248 de milioane de lei
scris 6 aug 2021

Transportatorul național de energie electrică Transelectrica a anunțat că începe construcția liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV dublu circuit (d.c.) Gutinaș-Smârdan, finanțată din fonduri europene nerambursabile prin POIM 2014 - 2020. Valoarea totală a contractului este de aproximativ 248 de milioane de lei, iar proiectul va fi finalizat în doi ani.

"Realizarea obiectivului de investiții LEA 400 kV Gutinaș-Smârdan a debutat săptâmâna aceasta prin ședința de începere a activităților de execuție. Alături de echipa de proiect a Transelectrica și a antreprenorului reprezentat de asocierea Electromontaj (lider de asociere) și ELM Electromontaj Cluj, au participat reprezentanți ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, din cadrul AM-POIM și ai Direcției Regionale Infrastructură Galați. Obiectivul principal al proiectului LEA 400 kV d.c. Gutinaș - Smârdan constă în creșterea capacității Sistemului Energetic Național pentru preluarea energiei produse din resurse regenerabile în zona Dobrogea și transportul acesteia către centrele de consum din restul țării, având ca efect creșterea semnificativă a securității furnizării energiei electrice în regiune”, informează compania.

Jacek Olczak, CEO Philip Morris International: Ambiția noastră este ca produsele fără fum să reprezinte peste 50% din veniturile nete totale până în 2025. În România am făcut investiții de peste 500 milioane USD pentru transformarea fabricii din Otopeni CITEȘTE ȘI Jacek Olczak, CEO Philip Morris International: Ambiția noastră este ca produsele fără fum să reprezinte peste 50% din veniturile nete totale până în 2025. În România am făcut investiții de peste 500 milioane USD pentru transformarea fabricii din Otopeni

Proiectul este inclus în Planul Național de Dezvoltare a Rețelei Electrice de Transport pentru perioada 2020-2029 și în programul de investiții al Companiei. Valoarea totală a contractului este de aproximativ 248 de milioane de lei, iar proiectul va fi finalizat în termen de 24 de luni, scrie News.ro

Noua linie Gutinaș – Smârdan va avea o lungime de 140 de km și va străbate 26 de unități administrativ-teritoriale din județele Bacău, Vrancea și Galați.

"Proiectul LEA 400 kV d.c. Gutinaș - Smârdan contribuie la dezvoltarea rețelei electrice de transport (RET) în zona de nord-est a țării, precum și la întregirea Inelului de 400 kV al României”, precizează compania.

Obiectivul este inclus pe lista proiectelor de interes comun la nivel european și va asigura consolidarea Coridorului de transport al energiei electrice de-a lungul țărmului Mării Negre (Ucraina – România – Bulgaria), făcând parte și din Coridorul prioritar european “Interconexiuni nord-sud privind energia electrică din Europa Centrală și din Europa de Sud-Est”, pentru finalizarea pieței interne europene de energie și pentru integrarea producției provenite din surse regenerabile.

”Rețeaua națională de transport al energiei electrice necesită investiții importante pentru a asigura modernizarea și flexibilizarea acesteia în contextul tranziției energetice. Transelectrica, în calitate de operator național de transport și de sistem (OTS), își concentrează eforturile pentru susținerea și realizarea proiectelor strategice de infrastructură energetică și pentru accesarea fondurilor necesare finanțării acestor investiții”, mai arată Transelectrica.

Proiectul LEA 400 kV d.c. Gutinaș-Smârdan se află pe lista celor 20 de proiecte strategice pe care Transelectrica le va gestiona cu prioritate în perioada următoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
linie electrica