EXCLUSIV Protestele minerilor. Ce se face pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara. Transelectrica a avizat darea în plată a activelor Paroșeni contra ștergerii datoriilor

EXCLUSIV Protestele minerilor. Ce se face pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara. Transelectrica a avizat darea în plată a activelor Paroșeni contra ștergerii datoriilor
scris 19 feb 2021

Operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, a avizat favorabil darea în plată către Ministerul Energiei a activelor energetice funcționale de la Paroșeni ale producătorului de energie pe bază de cărbune controlat de stat Complexul Energetic Hunedoara (CEH) contra ștergerii datoriilor bugetare ale acestuia, iar săptămâna viitoare va fi decisă soarta termocentralei Mintia, care ar putea fi preluată de către autoritățile locale din județul Hunedoara, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții administratorului judiciar al Complexului aflat în insolvență, Expert Insolvență SPRL.

La CEH, situația este extrem de tensionată. Sindicatul Solidaritatea a transmis vineri o scrisoare deschisă către Consiliul Suprem de Apărare a Țării, Guvernul României și Avocatului Poporului, în care solicită convocarea unei ședințe CSAT pe tema situației din Valea Jiului, unde sute de mineri protestează de mai multe zile din cauza neplății salariilor și unde Termocentrala Mintia a fost oprită din lipsă de cărbune.

"Transelectrica a transmis în cursul zilei de ieri (joi – n.r.) avizul favorabil cu privire la darea în plată a activelor (de la Paroșeni - n.r.), astfel că în continuare vor fi efectuate etapele prevăzute de OUG 60/2019 pentru finalizarea procedurii de dare în plată: analiza asupra uzului/interesului public de preluare a activelor în proprietatea publică a statului, efectuarea testului creditorului privat prudent și celelalte demersuri prevăzute de OUG 60/2019. Având în vedere complexitatea demersului, obiectul operațiunii de dare în plată și instituțiile implicate în acest demers, la propunerea administratorului judiciar s-a constituit un grup de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Energiei, ANAF și AFM menit să asigure desfășurarea procesului de dare în plată în termenul cel mai scurt", a transmis administratorul judiciar pentru Profit.ro.

eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți CITEȘTE ȘI eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți

Acesta a adăugat că între reprezentanții Ministerului Energiei, administratorul judiciar și reprezentanții Consiliului Concurenței a avut loc o întâlnire în cadrul căreia a fost discutată compatibilitatea măsurilor de restructurare propuse pentru CEH cu prevederile aplicabile în materie din legislația europeană.

După cum a relatat Profit.ro, procedura de dare în plată de la cealaltă sucursală este îngreunată de faptul că 2 dintre grupurile energetice de la Mintia, operate de Sucursala Electrocentrale Deva a CEH, fac obiectul unei proceduri de infringement a Comisiei Europene din cauza lipsei autorizației integrate de mediu.

Câți bani generează industria jocurilor de noroc la bugetul de stat CITEȘTE ȘI Câți bani generează industria jocurilor de noroc la bugetul de stat

"Analiza tehnico-economică transmisă de reprezentanții SE Deva cu privire la Termocentrala Mintia este în curs de analizare, raportat la faptul că s-au purtat mai multe discuții cu privire la restructurarea Termocentralei Mintia, existând un interes pentru preluarea activelor și din partea instituțiilor locale. Astfel, în data de 23.02.2021 va avea loc o întâlnire cu Președintele Consiliului Județean Hunedoara, domnul Nistor Laurențiu, administratorul special, administratorul judiciar și liderii Sindicatelor pentru a stabili strategia pentru Termocentrala Mintia, ținând cont și de interesul manifestat de instituțiile locale pentru preluarea acestor active. În urma întâlnirii de marți se vor stabili pașii următori în procedura de restructurare a Termocentralei Mintia, cu luarea în considerare a aplicării prevederilor OUG 60/2019 și cu privire la aceste active", a mai afirmat sursa citată.

UPDATE Bitcoin trece și de pragul de 53.000 dolari. Capitalizarea criptomonedei a depășit 1 trilion de dolari CITEȘTE ȘI UPDATE Bitcoin trece și de pragul de 53.000 dolari. Capitalizarea criptomonedei a depășit 1 trilion de dolari

Ministerul Energiei va trebui să numească până atunci un nou administrator special, după ce Cristian Roșu și-a dat demisia din funcție chiar astăzi.

Instanța de judecată a prelungit recent, pentru încă 3 luni, respectiv până în luna mai, perioada de observație din cadrul procedurii de insolvență a companiei. Tot în mai, spre sfârșitul lunii, se va judeca și solicitarea de intrare în faliment a CEH formulată de Remarul 16 Februarie SA.

Cei de la Expert Insolvență SPRL au mai spus că, cu privire la activele aparținând Sucursalei Electrocentrale Paroșeni, procedura de restructurare este în curs de desfășurare.

FOTO Ioan Niculae, dat în urmărire după condamnarea la cinci ani de închisoare, a ajuns în România și va fi încarcerat CITEȘTE ȘI FOTO Ioan Niculae, dat în urmărire după condamnarea la cinci ani de închisoare, a ajuns în România și va fi încarcerat

"Astfel, având în vedere stadiul procedurii de insolvență a CEH SA, existând încă pe rol contestații la Tabelul preliminar, pentru celeritate s-a propus ca demersurile de dare în plată să fie efectuate în perioada de observație. Prin urmare, lista cu activele energetice propuse pentru darea în plată, alături de analiza tehnico-economică a activelor aparținând Pachetului Paroșeni au fost transmise către Ministerul Energiei și Transelectrica în vederea obținerii avizelor prevăzute de OUG 60/2019", fiind deja primit avizul favorabil al Transelectrica, au conchis reprezentanții administratorului judiciar.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, după o întâlnire cu reprezentanții minerilor la care a participat și premierul Florin Cîțu, că s-au găsit soluții pe termen scurt, respectiv o OUG care va permite plata salariilor la CEH pentru următoarele trei luni. Potrivit ministrului, actul normativ va fi publicat vineri seară în Monitorul Oficial, iar la începutul săptămânii viitoare vor apărea și normele metodologice.

Am adoptat deja Ordonanța de urgență pentru modificarea Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale pentru a putea include și companiile aflate în insolvență, cum este acum cazul celor de la CEH. În seara aceasta se publică în Monitorul Oficial. Facem asta pentru a putea asigura plata salariilor pentru următoarele 3 luni. În paralel, ministerul Muncii a elaborat deja normele metodologice de aplicare ale OUG, urmând să fie aprobate la începutul săptămânii viitoare”, a transmis Popescu.

Cei aproximativ o sută de mineri de la Livezeni care s-au blocat în subteran, vineri, nemulțumiți că nu și-au primit salariile restante și din solidaritate cu colegii lor de la Lupeni, au încetat protestul, după ce li s-a promis că la jumătatea săptămânii viitoare își vor primi salariul.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic hunedoara
mineri blocati subteran valea jiului
salarii neplatite valea jiului
termocentrala mintia oprita lipsa de carbune
salvarea complexului energetic hunedoara