Transgaz și distribuitorii pot fi scutiți de acciza pe consumul de gaze

Transgaz și distribuitorii pot fi scutiți de acciza pe consumul de gaze
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 nov 2023

Operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, Transgaz, precum și operatorii rețelelor de distribuție a gazelor din țară, cei mai importanți fiind Distrigaz Sud Rețele din grupul Engie, Delgaz Grid controlat de E.ON și Premier Energy, ar putea fi scutiți de acciza la gaze pentru cantitățile aferente consumurilor lor tehnologice, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Prin excepție (…), nu se consideră ca fiind fapt generator de accize consumul de gaz natural utilizat pentru menținerea capacității de a transporta și de a distribui gaz natural, în limitele stabilite de autoritatea de reglementare în domeniu (Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, ANRE – n.r.)″, stipulează un proiect de modificare a Codului Fiscal.

Concurs de soluții organizat pentru crearea unui brand al stațiunii Mamaia: Îi așteptam pe toți cei care au talent. VIDEO - Cum arăta Mamaia în anii 60 CITEȘTE ȘI Concurs de soluții organizat pentru crearea unui brand al stațiunii Mamaia: Îi așteptam pe toți cei care au talent. VIDEO - Cum arăta Mamaia în anii 60

Reglementările ANRE cu privire la calculul consumului tehnologic în transportul și distribuția de gaze pot fi citite aici și aici. Normele prevăd că operatorii au obligația de a investi, prin programele de dezvoltare și mentenanță, în reducerea consumurilor tehnologice.

Acciza la gaze, datorată numai de consumatorii noncasnici, este de 3,17 lei/MWh fără TVA pentru gaze utilizate în scop comercial, respectiv de 6,98 lei/MWh fără TVA pentru cele utilizate în scop necomercial. De exemplu, anul trecut, Transgaz a avut un consum tehnologic de 753.681 MWh, potrivit raportului pe 2022 al companiei. Consumul respectiv a generat accize de circa 2,39 milioane lei.

Apple, Disney și alte branduri își opresc campaniile de publicitate de pe X, cel mai probabil din cauza antisemitismului CITEȘTE ȘI Apple, Disney și alte branduri își opresc campaniile de publicitate de pe X, cel mai probabil din cauza antisemitismului

Proiectul de scutire a transportatorului și distribuitorilor de acciza aferentă consumurilor lor tehnologice de gaze vine în condițiile în care majorările de tarife reglementate cuvenite acestora au fost amânate de către autorități prin lege, aceștia capitalizând trimestrial costurile suplimentare, față de cele incluse în tarife, cu achiziția de gaze destinate acoperirii consumului tehnologic din perioada 1 ianuarie 2022-31 martie 2025.

În plus, de anul trecut, producătorii interni de profil sunt obligați să asigure la preț reglementat de 150 lei/MWh un procent de 75% din consumul tehnologic al operatorilor menționați. Pentru aceste cantități, producătorii sunt scutiți de supraimpozitare, iar prețul de referință pentru redevența petrolieră este cel de 150 lei/MWh, nu media lunară a cotațiilor de piață de pe hub-ul austriac Baumgarten.

viewscnt
Afla mai multe despre
acciza gaze
consum tehnologic transport distribuție gaze naturale
transgaz
operatori distribuție gaze
tarife reglementate transport distribuție gaze
consum tehnologic gaze