Tranzacție între doi contractori ai centralei nucleare Cernavodă: contract de 8 milioane euro, preluat cu jumătate de milion de euro de către un fost director Elcomex sprijinit de un dezvoltator imobiliar

Tranzacție între doi contractori ai centralei nucleare Cernavodă: contract de 8 milioane euro, preluat cu jumătate de milion de euro de către un fost director Elcomex sprijinit de un dezvoltator imobiliar
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 16 sep 2019

Firma unui fost director general al companiei specializate în inginerie energetică Elcomex IEA, executantă a numeroase lucrări pentru centrala nucleară Cernavodă operată de Nuclearelectrica, CEO care a părăsit Elcomex în martie 2017, înainte de intrarea acesteia în insolvență, a preluat recent o societate cu profil asemănător chiar din Cernavodă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, firma Reinvent Energy SRL din București, înființată în aprilie 2017, a cumpărat 100% din părțile sociale ale companiei Nimb Consmetal SRL din Cernavodă, contra sumei de 500.000 de euro.

Nimb Consmetal era deținută anterior integral de omul de afaceri Vasile Bucur și a terminat anul trecut cu un profit net mic, de 1.200 lei, însă la un rulaj de 9,27 milioane lei și cu peste 100 de salariați. Printre principalii clienți ai firmei se numără Nuclearelectrica și EnergoNuclear, ultima fiind compania înființată inițial de operatorul centralei Cernavodă pentru proiectul reactoarelor 3 și 4, înainte de apariția "în peisaj" a gigantului chinez de stat China General Nuclear Power.

Capitalizarea Apple depășește 1 trilion de dolari pentru prima dată în ultimele 10 luni, după evenimentul de lansare a iPhone 11 CITEȘTE ȘI Capitalizarea Apple depășește 1 trilion de dolari pentru prima dată în ultimele 10 luni, după evenimentul de lansare a iPhone 11

De altfel, Nimb Consmetal își desfășoară activitatea chiar pe platforma centralei de la Cernavodă. Firma este fostul Trust de Instalații și Montaje Industriale și Nucleare București din perioada comunistă, preluat la un moment dat de germanii de la Rheinhold & Mahla, iar ulterior de cei de la Bilfinger Berger și ajunsă în cele din urmă în posesia unuia dintre acționarii inițiali români de după privatizare, Vasile Bucur.

Tranzacția este într-un context în care un contract semnificativ a fost câștigat în primăvară de către Nimb Consmetal, un contract atribuit de către Nuclearelectrica de servicii de mentenanță pentru echipamentele mecanice de la centrala Cernavodă, în vederea funcționării centralei în condiții de siguranță și securitate nucleară. Valoarea acestuia este de 37,6 milioane lei, respectiv circa 8 milioane de euro.

Reinvent Energy SRL a fost înființată în aprilie 2017 de către Marius Gheorghiu, fostul director general al Elcomex IEA. Acesta deține 80% din capitalul firmei, restul de 20% fiind în posesia One United Properties, dezvoltator imobiliar controlat de Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu. Reinvent Energy a terminat anul trecut cu un profit net de 979.000 lei, dublu față de 2017, și o cifră de afaceri de 24,6 milioane lei, de peste 4 ori mai mare comparativ cu anul anterior.

Forbes: Daniel Dines deține peste 20% din UiPath și îl poate detrona pe Ion Țiriac în topul celor mai bogați români CITEȘTE ȘI Forbes: Daniel Dines deține peste 20% din UiPath și îl poate detrona pe Ion Țiriac în topul celor mai bogați români

În iulie anul acesta, PwC, administratorul judiciar al Elcomex IEA, fosta companie a lui Marius Gheorghiu, deținută de soții Ion și Camelia Grecu, a anunțat că Elcomex ar putea ieși curând din insolvență, după ce a câștigat contracte în valoare de peste 80 milioane lei și a achitat, în primul trimestru al planului de reorganizare, peste 45% din datoriile istorice cuprinse în programul de plăți.

Elcomex IEA, intrată în insolvență în martie 2017, a încheiat anul 2018 cu venituri din exploatare de 32 milioane lei, un profit net de peste un milion lei și un număr de 280 de angajați. Planul de reorganizare a fost aprobat de către creditori în data de 20 martie 2019 și confirmat de către judecătorul sindic pe 19 aprilie 2019.

Demararea de către Nuclearelectrica a retehnologizării unității 1 de la Cernavodă constituie o mană cerească pentru contractorii din domeniu. După cum a relatat Profit.ro, unul dintre giganții energetici ai Canadei și ai Americii de Nord, compania de stat Ontario Power Generation, deținătoare de centrale nucleare CANDU precum cea de la Cernavodă, controlată de guvernul provinciei canadiene omonime și cu rulaj anual de peste 4 miliarde dolari, a înființat la București o subsidiară locală a diviziei sale Canadian Nuclear Partners, specializată în operarea și mentenanța unităților de producție de energie nucleară.

viewscnt
Afla mai multe despre
centrala nucleara cernavoda
nuclearelectrica retehnologizare unitatea 1 cernavoda
elcomex iea
contractoi centrala cernavoda
mentenanta centrala cernavoda