Dezvoltatorul imobiliar One United Properties, fondat de antreprenorii Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, alături de partenerii săi Octavian Avrămoiu, fost vicepreședinte al SIF Banat-Crișana, și Cătălin Scripcaru, fost director de țară al Strabag și Raiffeisen Evolution, a cumpărat un teren de la Vasile Petrescu, unul dintre acționarii principali ai fostei MindBank, într-o tranzacție evaluată la circa 4 milioane de euro. În schimbul lotului din zona Herăstrău, București, vânzătorul va primi apartamente, potrivit informațiilor Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Tranzacția vine la câteva zile după ce One United a mai anunțat achiziția unui teren de aproape 8,2 hectare de teren de la First Bank (fosta Piraeus Bank) pe malul lacului Plumbuita din Sectorul 2 al Capitalei, într-o tranzacție de 7,74 milioane euro, plus TVA.
One United domină nișa apartamentelor de lux. În ultimii doi ani, compania a vândut câte 150 apartamente de lux pe an. În august 2018, fondatorii companiei au dezvoltat divizia Neo, din care 30% este deținută de Avrămoiu și Scripcaru, specializată pe dezvoltarea de proiecte rezidențiale de lux de tip boutique, pe terenuri de 2.000 – 3.000 de metri pătrați.
Prin această divizie a fost cumpărat terenul de 3.350 de metri pătrați de pe strada Grigore Gafencu nr. 65 din nordul Bucureștiului. Proprietatea a fost oferită de Vasile Petrescu la schimb cu apartamente în cadrul viitorului proiect Neo Herăstrău Towers care se va dezvolta pe teren. Vasile Petrescu a reprezentant în 2006 un grup de acționari care și-au vândut participațiile deținute la MindBank către Banca Agricolă a Greciei (ATE Bank), tranzacție intermediată de casa de investiții Capital Partners, printre ai cărei fondatori sunt Căpitanu și Diaconescu.
Terenul cumpărat acum de One United este chiar lângă blocul cu apartamente Gafencu 49, dezvoltat de frații Ciprian și Cristina Anghel, și în apropiere de One Herăstrău Towers, construit tot de One United în locul unui bloc rămas nefinalizat după 1989.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Investitorii lucrează acum la proiectarea Neo Herăstrău Towers, care va dura între 3 și 6 luni. În urma acestui proces se așteaptă să rezulte circa 100 de apartamente a căror valoare de piață, la finalizarea construcției, este estimată la circa 30 milioane de euro, potrivit informațiilor transmise Profit.ro de reprezentanții dezvoltatorului.
„Există posibilitatea ca din proiectare să iasă două turnuri. Va fi un proiect mixt cu spații comerciale la parter, birouri la etajul unu și în rest, circa 100 de apartamente. Vor fi 11 etaje. Va fi un produs poziționat în zona de sus a pieței, în aceeași categorie cu proiectele One Herăstrău Towers, Neo Floreasca Lake sau One Herăstrău Park. Într-un scenariu optimist, în primul sau al doilea trimestru al anului viitor vom începe să construim“, a declarat, pentru Profit.ro, Octavian Avrămoiu, unul dintre managerii diviziei Neo Properties Development.
Anul trecut, divizia Neo a început construcția primului său complex rezidențial la Mamaia. În octombrie 2018, dezvoltatorul a primit autorizația de construire și a demarat lucrările la un nou bloc cu opt etaje și 140 apartamente, denumit Neo Timpuri Noi în București. În primele cinci luni de vânzări, Avrămoiu spune că a precontractat 40% din apartamente.
Primul teren cumpărat de divizia Neo a fost, însă, unul în suprafață de 3.300 de metri pătrați amplasat pe strada Zăgazului, lângă spitalul de pediatrie Medlife și în spatele One Herăstrău Park. Aici a fost gândit Neo Floreasca Lake, proiect care a întârziat circa 18 luni din cauza avizelor ce trebuiau obținute de la Metrorex.
„Acum suntem în fază de Plan Urbanistic de Detaliu cu acest proiect. Estimăm că până la sfârșitul anului vom avea autorizația de construire și vom începe lucrările. Sunt 60 de apartamente într-un bloc cu patru etaje și al cincilea retras. Apartamentele sunt cu vedere la lacul Floreasca și vor avea prețuri în zona de sus a pieței“, mai spune Avrămoiu. Harta proiectelor One United
Planul managerului este să încheie anul cu cinci proiecte sub brandul Neo. Acum are patru în lucru.
„Noi avem aprobat de acționarii One United un număr de cinci proiecte. Avem 2-3 terenuri pe care le analizăm în acest moment, din care vom alege unul să intrăm în negocieri avansate și să mai definitivăm o tranzacție până la sfârșitul anului. Zona analizată este Floreasca – Barbu Văcărescu. Aici știm cel mai bine ritmul de vânzări și prețurile“, explică Octavian Avrămoiu.
One United Properties, înființat în 2007, este principalul dezvoltator imobiliar specializat pe proprietăți rezidențiale exclusiviste din București. Divizia de birouri a investitorului, în care a fost atras și antreprenorul Ionuț Dumitrescu, deține North Gate din Pipera și are în construcție One Tower, într-o zonă centrală a orașului.
One United Properties și Auchan România dezvoltă și proiectul One Floreasca City la intersecția arterelor Mircea Eliade și Calea Floreasca din zona centrală a Bucureștiului, care necesită o investiție de 100 de milioane de euro. Dezvoltarea presupune restaurarea și modernizarea fostei hale Ford, care se va transforma într-un spațiu de retail operat de Auchan România, o clădire de birouri și trei blocuri cu apartamente. Proiectul se construiește pe un teren de 2,8 hectare.
În toamna anului trecut, One United a cumpărat de la Immofinanz terenul fostei fabrici Ventilatorul din București. Aici, investitorul va dezvolta un complex mixt cu locuințe și clădiri de birouri. One Cotroceni Park, cum este denumit proiectul, va avea în componență aproximativ 700 de apartamente a căror construcție va începe la începutul anului 2021 și se va realiza în etape.
Pe terenul de 2,5 hectare, cumpărat tot anul trecut de la Telekom, One United lucrează acum la proiectarea unui complex rezidențial denumit One Peninsula.
În fiecare an, piața rezidențială bucureșteană sporește cu circa 10.000 de locuințe noi. Un procent extrem de mic dintre acestea, adică în jur de 2%, aparțin segmentului de lux. Totuși, valoarea acestei niște depășește 10% din vânzările anuale de apartamente din București.