Ucraina va relua importul de gaze rusești până la finalul lunii martie

Ucraina va relua importul de gaze rusești până la finalul lunii martie
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 20 ian 2018

În urma deciziei Curții de Arbitraj de la Stockholm, prin care a fost redus atât prețul, cât și volumul de achiziționat cu caracter obligatoriu, Ucraina va relua importurile de gaze naturale rusești în următoarele trei luni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit Platts, anunțul a fost făcut de Andrei Kobolev, CEO-ul companiei naționale de gaze din Ucraina, Naftogaz, care a mai precizat că, în acest an, Ucraina va cumpăra până la 5 miliarde de metri cubi de gaz de la Gazprom.

"Vom începe să cumpărăm gaze rusești încă din primul trimestru al anului”, a declarat Kobolev, sugerând că Ucraina va încerca să valorifice prețurile scăzute la gaze din prezent.

Ucraina a suspendat importurile de gaze rusești în noiembrie 2015, ca urmare a disputelor privind prețurile și volumele de aprovizionare.

EXCLUSIV O parte din creditorii Oltchim s-au opus tranzacției cu Chimcomplex. Statul se teme de verdictul Comisiei Europene CITEȘTE ȘI EXCLUSIV O parte din creditorii Oltchim s-au opus tranzacției cu Chimcomplex. Statul se teme de verdictul Comisiei Europene

Importurile vor fi reluate ca urmare a unei hotărâri recente a Curții de Arbitraj de la Stockholm, care a redus importurile obligatorii și, de asemenea, prețul la care acestea sunt efectuate.

Naftogaz anticipează că în 2018 va importa până la 5 miliarde de metri cubi gaz de la Gazprom, la un preț sub prețurile europene ale gazelor, a explicat Kobolev. Formula de preț pentru Ucraina este legată de prețul petrolului, în timp ce gazul european depinde de prețul spot de pe principalele burse. Cu toate acestea, Koboloev susține că Ucraina va continua să importe gaze europene pentru a menține diversificarea surselor de import, a spus el.

Între timp, Naftogaz și Gazprom vor începe în curând negocierile vizând implementarea hotărârii judecătorești de la Stockholm, a declarat Iuri Vitrenko, directorul comercial al Naftogaz.

Ucraina va trebui să importe cel puțin 4 miliarde metri cubi pe an de gaze rusești în 2018 și 2019 ca parte a clauzei "take-or-pay" a contractului dintre Naftogaz și Gazprom. Contractul inițial, semnat în 2009, impunea Ucrainei să cumpere anual 52 miliarde de gaze de petrol până în 2019. Acordul permitea Ucrainei să reducă importurile de gaze la 41,6 miliarde de metri cubi/an fără penalități și la 33,3 miliarde de metri cubi pe an cu acordul scris al Gazprom.

În 2017, Ucraina și-a majorat importurile de gaze naturale cu 27,1%, ajungând la 14,05 miliarde de metri cubi, de la 11,05 miliarde de metri cubi importați în 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaz
ucraina
rusia
gazprom
arbitraj