Ucraina vrea să interzică importul de produse petroliere din Rusia

Ucraina vrea să interzică importul de produse petroliere din Rusia
scris 6 apr 2016

În timp ce conflictul armat din estul Ucrainei pare să se fi calmat, războiul economic dintre Ucraina și Rusia s-a intensificat. După ce în ultimele două zile Rusia a intensificat negocierile cu oficiali europeni în vedere construirii Nord Stream 2, care ar scoate practic de pe harta transportului de gaze Ucraina, Kievul și-a anunțat, prin vocea premierului Arseni Iatseniuk, intenția de a interzice importul de produse petroliere din Rusia.

Guvernul rus a interzis deja exportul de produse petroliere în Ucraina, pentru ca acestea să nu fie folosite împotriva rebelilor pro-ruși. Numai că embargoul este ocolit de companiile ruse, care exportă în continuare în Ucraina prin Belarus.

Guvernul de la Moscova a făcut o excepție săptămâna trecută, permițându-le celor de la Lukoil exportul de motorină în Ucraina "în scopuri civile".

Ghid ilustrativ Panama Papers: Firmele offshore, traseul banilor și motivele, pe înțelesul tuturor CITEȘTE ȘI Ghid ilustrativ Panama Papers: Firmele offshore, traseul banilor și motivele, pe înțelesul tuturor

Potrivit datelor institutului statistic al Departamentului de Energie al SUA, Energy Information Administration (EIA), în 2014 Ucraina a consumat aproximativ 266.000 de barili de petrol pe zi, producând doar 66.000 de barili pe zi. Restul de aproximativ 200.000 de barili pe zi au fost importați din Rusia, volume mai reduse provenind și din Kazakhstan sau Azerbaijan, susține un raport EIA.

"Am introdus o serie de sancțiuni împotriva Rusiei, însă, din diverse motive, un element cheie - achiziționarea de produse petroliere rusești - nu a ajuns pe această listă", a declarat, potrivit AFP, în cadrul unei ședințe de guvern, premierul ucrainean. Acesta i-a cerut ministrului Economiei "să conceapă un mecanism prin care să fie interzisă cumpărarea de produse petroliere de la agresorul rus".

Mesajul RADET către bucureșteni, pe scurt: Doar monopolul nostru este bun, al altora este rău CITEȘTE ȘI Mesajul RADET către bucureșteni, pe scurt: Doar monopolul nostru este bun, al altora este rău

Premierul ucrainean a mai anunțat că intenționează totodată să excludă Rusia de pe lista statelor din care ucrainenii își pot achiziționa autovehicule second-hand fără a plăti taxe vamale, legislație care urmează să fie adoptată în viitorul apropiat de către autoritățile de la Kiev.

Moscova a impus la rândul său mai multe restricții Kievului, menite a oglindi măsurile adoptate de statele occidentale împotriva mai multor oficiali și oameni de afaceri ruși, dar și companiilor de stat.

Pe 10 ianuarie a intrat în vigoare un embargo ucrainean ca ripostă la unul similar rusesc. Produsele supuse embargoului sunt carnea, peștele, brânza, cafeaua, țigările, alcoolul, ceaiul, dulciurile, cosmeticele, echipamentele pentru căile ferate și locomotive.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
rusia
embrago
petrol
produse petroliere