UE propune introducerea unei “contribuții de solidaritate” pentru producătorii de electricitate. Pragul de la care s-ar aplica este de 200 euro/MWh, dublu față de cel impus de Guvernul României, și nu ar viza centralele pe gaze

UE propune introducerea unei “contribuții de solidaritate” pentru producătorii de electricitate. Pragul de la care s-ar aplica este de 200 euro/MWh, dublu față de cel impus de Guvernul României, și nu ar viza centralele pe gaze
scris 8 sep 2022

Comisia Europeană va propune, în cadrul discuțiilor de vineri pe tema conținutul pachetului de măsuri de combatere a crizei energetice, supraimpozitarea veniturilor producătorilor de electricitate provenite din vânzarea acesteia la un preț mai ridicat de 200 de euro/MWh.

De ce este important: Guvernul român a adoptat recent o ordonanță de urgență prin care producătorii de electricitate plătesc o “contribuție de solidaritate” egală veniturilor suplimentare rezultate din vânzarea energiei produse la prețuri mai mari de 450 lei/MWh (93 euro/MWh).

Mai este important: Propunerea CE diferă de legislația adoptată de Guvernul României nu numai în ceea ce privește plafonul de la care ar putea fi supraimpozitate veniturile producătorilor de electricitate, care este dublu față de cel impus de autritățile de la București. Spre deosebire de cazul României, măsura nu va fi aplicată producătorilor de energie din gaze naturale.

Profit.ro a semnalat că unul dintre efectele negative ale recentei ordonanțe este că face de 3 ori mai profitabilă vânzarea directă a gazelor decât arderea lor în centralele Petrom și Romgaz de la Brazi și Iernut, descurajând producția de electricitate în plină criză energetică.

Un al doilea mare parc eolian pregătit pentru România. Grup controlat de un ecologist și expert în modelare statistică, cu lucrări academice inclusiv legate de pariurile pe meciurile de fotbal CITEȘTE ȘI Un al doilea mare parc eolian pregătit pentru România. Grup controlat de un ecologist și expert în modelare statistică, cu lucrări academice inclusiv legate de pariurile pe meciurile de fotbal

Potrivit unui document consultat de Financial Times și Euractiv, veniturile obținute de state din această “confiscare” a profiturilor excepționale a producătorilor de energie electrică din vânt, soare, geotermal, biomasă, hidro (cu excepția lacurilor de acumulare), biogaz, nuclear, lignit și produse petroliere, vor putea fi utilizate pentru susținerea consumatorilor vulnerabili, dar și companiilor, cu respectarea principiilor nediscrinatoare ale legislației europene.

Producătorii de petrol și gaze, care au realizat „profituri masive”, nu vor scăpa însă nici ei de plata unei “contribuții de solidaritate”, a anunțat președintele CE, Ursula von der Leyen. Veniturile din supraimpozitarea acestora vor fi alocate sprijinirii consumatorilor vulnerabili și investițiilor în “energie curată”.

România practică deja o astfel de supraimpozitare, veniturile din vânzarea gazelor, de exemplu, la preț de până la 85 lei/MWh fiind impozitate cu o cotă de 60%, iar cele de peste 85 lei/MWh, cu una de 80%.

Henning Gloystein, director pentru energie și climă la Eurasia Group, a declarat pentru Financial Times că plafonul de 200 euro/MWh este „suficient de mare pentru a obține reducerea dorită a cererii în Europa în această iarnă, oferind în același timp industriei și micilor consumatori cel puțin o minimă asigurare că spirala prețurilor nu va continua”.

Italia intenționează să reducă încălzirea în locuințe și în companii în timpul iernii cu scopul de a economisi gazele folosite CITEȘTE ȘI Italia intenționează să reducă încălzirea în locuințe și în companii în timpul iernii cu scopul de a economisi gazele folosite

Pe de altă parte, consideră acesta, plafonul ar trebui să ofere producătorilor de energie regenerabilă cu costuri reduse o marjă de profit suficientă pentru a stimula noi investiții, lucru pe care Bruxelles-ul dorește să îl încurajeze în eforturile sale de a combate schimbările climatice.

Totodată, Comisia va propune și reducere consumului de energie electrică, cu 10% în perioadele cu vârf de consum. Și această reducere ar trebui se bazeze pe reguli de piață, acolo unde este posibil, cu compensare și să nu denatureze în mod nejustificat concurența sau buna funcționare a pieței interne de electricitate.

Comisia Europeană va propune, de asemenea, plafonarea prețului gazului rusesc importat, în pofida faptului că Kremlinul a avertizat că nu va mai furniza niciun fel de materii prime energetice (gaz, petrol sau cărbune) Europei dacă prețurile vor fi plafonate.

Deocamdată, Germania nu pare încântată de această idee.

Efectul opririi Nord Stream: Prețul gazelor a sărit luni cu 30% pe piețele europene CITEȘTE ȘI Efectul opririi Nord Stream: Prețul gazelor a sărit luni cu 30% pe piețele europene

“Ne păstrăm scepticismul legat de plafonarea prețului gazelor, dar suntem dispuși pentru discuții în cadrul european”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului german al economiei, citat de Politico.

Întrebată dacă Comisia Europeană are în vedere și extinderea plafonării și la alte surse, eventual la gazelor naturale lichefiat (GNL), von der Leyen a precizat că această idee este „pe masă” executivului UE, care o analizează..

Potrivit președintelui CE, o altă măsură care va fi adoptată vizează sprijinirea companiilor de utilități, care au mari probleme de cash-flow, și al căror colateral a fost majorat considerabil ca urmare a volatilității pieței.

viewscnt
Afla mai multe despre
ce
plan
supraimpozitare
producători
electricitate