ULTIMA ORĂ Profitul OMV Petrom a scăzut cu 61% anul trecut. Compania propune însă un dividend de bază în creștere cu 10%

ULTIMA ORĂ Profitul OMV Petrom a scăzut cu 61% anul trecut. Compania propune însă un dividend de bază în creștere cu 10%

Foto dreamstime.com

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 1 feb 2024

OMV Petrom, cel mai important producător de hidrocarburi și carburanți din România, totodată producător de energie electrică, companie controlată de grupul austriac omonim și la care statul român deține aproape 20,7% din acțiuni, a înregistrat anul trecut un profit net de 4,03 miliarde lei, cu 61% mai mic decât cel istoric din 2022, de 10,3 miliarde lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pe de altă parte, cei de la OMV Petrom au anunțat că propun, pentru exercițiul financiar 2023, un dividend de bază în valoare brută de 0,0413 lei/acțiune, în creștere cu 10% față de anul anterior, și că au intenția să distribuie și un dividend special.

Putin își dezvăluie, în calitate de candidat la președinție, o avere modestă, cu un apartament de 77 m² și o rulotă, și ridică întrebări CITEȘTE ȘI Putin își dezvăluie, în calitate de candidat la președinție, o avere modestă, cu un apartament de 77 m² și o rulotă, și ridică întrebări

Compania-mamă OMV AG a prezentat cu o zi înainte un dividend de 5,05 euro/acțiune, la același nivel cu cel din anul precedent.

OMV Petrom a achitat în 2023, pentru exercițiul financiar din 2022, un dividend total de 0,0825 lei/acțiune, din care cel de bază a fost în valoare de 0,0375/titlu, iar cel special - de 0,0450 lei/titlu, cu un randament total de 19,6%. Totalul dividendelor distribuite de OMV Petrom în 2023 a fost de peste 5,1 miliarde lei, din care o cincime, aproximativ un miliard de lei, a fost încasată de statul român.

România pierde poziția de cel mai mare exportator european de grâu în favoarea Franței. Unde a rămas lider CITEȘTE ȘI România pierde poziția de cel mai mare exportator european de grâu în favoarea Franței. Unde a rămas lider

Anul trecut, veniturile din vânzări ale companiei au scăzut cu 37%, de la 61,3 la 38,8 miliarde lei, atât din cauza prețurilor de vânzare la țiței și gaze mai mici decât cele din 2022, cât și ca urmare a reducerii volumelor vândute. Atât producția de hidrocarburi a OMV Petrom, cât și cantitățile vândute au scăzut per total cu circa 5% în 2023. Vânzările de gaze către terți au crescut cu 6%, însă au contrabalansat numai parțial reducerile menționate.

Pe de altă parte, costurile de producție a hidrocarburilor au avansat anul trecut cu 21% în dolari și 19% în lei.

Guvernul angajează avocați pentru a se apăra în procesul cu Pfizer pentru vaccinurile anti-COVID CITEȘTE ȘI Guvernul angajează avocați pentru a se apăra în procesul cu Pfizer pentru vaccinurile anti-COVID

″Impozitul pe profit a fost în sumă de 1,058 miliarde lei, în timp ce rata efectivă a impozitului pe profit a fost de 21% în 2023, în principal din cauza contribuției de solidaritate pe țițeiul rafinat nedeductibilă, efect compensat doar parțial de creditele fiscale din România (2022: 15%)″, se menționează în raportul preliminar al OMV Petrom pe 2023.

Contribuția de solidaritate a fost în sumă totală de 2,729 miliarde lei, din care 1,485 miliarde lei pentru țițeiul rafinat în 2022 și 1,244 miliarde lei pentru cel prelucrat în 2023. Cea din urmă este scadentă anul acesta în vară, însă a fost înscrisă contabil la cheltuieli în bilanțul pe anul trecut.

ULTIMA ORĂ elefant.ro își cere insolvența CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ elefant.ro își cere insolvența

În contextul unor condiții de piață mai puțin favorabile în 2023, care au urmat prețurilor fără precedent ale mărfurilor din 2022, și în contextul reviziilor planificate, am obținut un rezultat din exploatare CCA excluzând elementele speciale de 8,5 miliarde lei, prin valorificarea modelului nostru operațional. În aceeași perioadă, contribuția noastră la bugetul de stat s-a menținut ridicată, la 16 miliarde de lei, incluzând distribuția de dividende record″, a declarat CEO-ul OMV Petrom, Cristina Verchere. 

Ea a adăugat că OMV Petrom a intensificat intensificat investițiile în 2023, la aproape 5 miliarde de lei, cu 30% mai mult decât în 2022. ″Planificăm să continuăm în această direcție, intrând în perioada cu cele mai mari investiții din istoria companiei, cu o medie anuală de 8 miliarde de lei pentru următorii ani, plătind dividend progresiv în același timp″, a punctat șefa companiei.  

Cuba amână pe o perioadă nedeterminată scumpirea carburanților cu 500% CITEȘTE ȘI Cuba amână pe o perioadă nedeterminată scumpirea carburanților cu 500%

Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale, în sumă de 8,48 miliarde de lei în 2023, a scăzut comparativ cu valoarea de 12,2 miliarde lei din 2022, din cauza contribuției mai mici a tuturor segmentelor de business, în principal ca urmare a marjelor de rafinare mai slabe și a ratei de utilizare mai scăzute, din cauza reviziei generale a rafinăriei în segmentul Rafinare și Marketing, a scăderii prețurilor în segmentul Explorare si Productie, precum și a marjelor mai mici la gaze naturale, atât din tranzacțiile cu terții, cât și din tranzacțiile cu gaze naturale din producția proprie în segmentul Gaze și Energie, spune OMV Petrom.

Potrivit companiei, rezultatul reflectă, de asemenea, impozite specifice segmentului Explorare și Productie mai mici, în principal ca urmare a preturilor mai  mici, precum și scăderea achizițiilor, în principal datorită volumelor și prețurilor mai mici la gaze naturale, energie electrică ș ițiței importat, parțial contrabalansate de volume mai mari de produse petroliere achiziționate de la terți.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom profit
omv petrom dividende
omv petrom producție
omv petrom investiții