VIDEO&FOTO Iohannis - anunț din Baku pentru gazele României

VIDEO&FOTO Iohannis - anunț din Baku pentru gazele României

Sursă foto: Administrația Prezidențială

scris 2 feb 2023

Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, prelungește cu 1 an contractul de import de gaze încheiat, în ultima parte a anului trecut, cu gigantul Socar din Azerbaidjan.

De ce este important: Romgaz a anunțat la jumătatea lunii decembrie 2022 că a încheiat cu Socar Trading, filiala companiei naționale petroliere a Republicii Azerbaidjan, primul contract individual pentru livrarea de gaze naturale azere în România. Contractul permite livrări planificate de gaze naturale începând cu 1 ianuarie 2023, prin Coridorul Sudic, utilizând capacitățile de transport ale conductelor TAP, IGB, precum și ale sistemelor de transport ale Bulgariei și României.

Supraimpozitarea importurilor de energie și gaze a fost abrogată discret CITEȘTE ȘI Supraimpozitarea importurilor de energie și gaze a fost abrogată discret

Am mulțumit domnului președinte Aliyev pentru demararea de către Azerbaidjan a exportului de gaze suplimentare către România, de la 1 ianuarie 2023, deci de acum câteva zile. Mă bucur, de asemenea, că mâine va avea loc semnarea de către cele două companii naționale – Romgaz și Socar - a unui nou contract pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024″, a anunțat președintele Klaus Iohannis, aflat în vizită la Baku, într-o conferință de presă susținută alături de șeful statului azer, Ilham Aliyev.

VIDEO&FOTO Iohannis - anunț din Baku pentru gazele României

VIDEO&FOTO Iohannis - anunț din Baku pentru gazele României

Sandero, al doilea cel mai vândut automobil din Europa în 2022. Liderul VW Golf pierde titlul după 14 ani CITEȘTE ȘI Sandero, al doilea cel mai vândut automobil din Europa în 2022. Liderul VW Golf pierde titlul după 14 ani

Anterior, în toamna anului 2022, premierul Ciucă declarase, după ceremonia de lansare a exploatării comerciale a conductei de interconectare a sistemelor naționale de transport al gazelor din Grecia și Bulgaria, care permite majorarea importurilor de gaze în regiune din alte surse decât Federația Rusă, în special din Azerbaidjan, că liderul de la Baku, Ilham Aliyev, i-a dat asigurări că există gaze pentru această iarnă.

Tot în toamnă, dar la București, Romgaz a semnat cu Socar un memorandum privind o investiție comună într-un terminal de gaze naturale lichefiate (LNG) la Marea Neagră.

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri gaze naturale
gaze naturale azerbaidjan
romgaz socar
vizita iohannis baku