VIDEO Mini-reactoare nucleare americane: SUA promit Poloniei finanțare de 4 miliarde dolari

VIDEO Mini-reactoare nucleare americane: SUA promit Poloniei finanțare de 4 miliarde dolari

SMR-ul BWRX-300 de la GE Hitachi Nuclear Energy. Sursă foto: https://nuclear.gepower.com/

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 8 mai 2023

Principala agenție de credit de export a Statelor Unite, banca de stat Exim Bank US, a anunțat emiterea unei scrisori de interes cu privire la o potențială finanțare de 3 miliarde de dolari ce ar urma să fie acordată companiei poloneze Orlen Synthos Green Energy (OSGEN) pentru un proiect de construire și instalare de reactoare nucleare modulare mici (SMR), concepute de către GE Hitachi Nuclear Energy, dezvoltatorul de profil deținut de giganții american și japonez General Electric și Hitachi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Exim US autorizase anterior acordarea unui credit, în sumă neprecizată, către OSGE, pentru servicii inginerești pre-dezvoltare destinate proiectului polonez de instalare de SMR-uri BWRX-300 de la GE Hitachi Nuclear Energy. Serviciile includ mai multe tipuri de studii și evaluări, printre care analiza potențialelor amplasamente și prognoze privind costurile proiectului.

Papa Francisc revine la Budapesta. Doi maeștri dulgheri lucrează 12 ore pe zi, peste 20 de tronuri pregătite CITEȘTE ȘI Papa Francisc revine la Budapesta. Doi maeștri dulgheri lucrează 12 ore pe zi, peste 20 de tronuri pregătite

″Investițiile în soluțiile energetice ale viitorului și sprijinirea inovațiilor de producție americană în domeniul energiei curate se numără printre prioritățile de top ale agenției noastre. Recunoaștem importanța strategică a acestui proiect și suntem nerăbdători să primim solicitare de finanțare de la OSGE, pentru a începe procedurile de due dilligence cu privire la această potențială oportunitate″, a declarat șefa Exim US, Reta Jo Lewis, cu ocazia emiterii scrisorii de interes.

În plus, o altă instituție de stat americană, US International Development Finance Corporation (DFC), ar putea acorda la rândul său un împrumut de până la 1 miliard de dolari pentru implementarea acestui proiect, în baza unei înțelegeri similare, au transmis cei de la OSGEN.

România, singurul stat vecin care mai permite importul de cereale din Ucraina CITEȘTE ȘI România, singurul stat vecin care mai permite importul de cereale din Ucraina

Orlen Synthos Green Energy este un joint venture între compania petrolieră de stat PKN Orlen, cea mai mare întreprindere din Polonia, și fabricantul polonez de produse chimice Synthos, unul dintre cei mai mari din Polonia și Europa, controlat de miliardarul Michał Sołowow.

O scrisoare de interes este un document neangajant care indică disponibilitatea unei instituții financiare de a se implica pe o anumită piață și de a lua în calcul acordarea de finanțare pentru o anumită tranzacție de export, cu condiția depunerii unei solicitări în acest sens.

Editorul francez al romanelor semnate de Agatha Christie va elimina termenii considerați ...ofensatori CITEȘTE ȘI Editorul francez al romanelor semnate de Agatha Christie va elimina termenii considerați ...ofensatori

Astfel de scrisori de interes au fost emise de către Exim US în noiembrie anul trecut cu privire la potențiale finanțări în valoare totală de puțin peste 3 miliarde dolari care ar urma să fie acordate de către banca americană proiectului de construire a reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă, operată de compania românească de stat Nuclearelectrica (SNN). SNN are propriul proiect de instalare de SMR-uri dezvoltate de americanii de la NuScale.

Polonia a făcut primul anunț legat de posibilitatea de a instala SMR-uri BWRX-300 de la GE Hitachi Nuclear Energy în 2019, iar joint-venture-ul OSGEN a fost înființat în decembrie 2021.

Renault va revizui politica de prețuri după reducerile decise de Tesla. ”Este clar, e o provocare, un avertisment.” CITEȘTE ȘI Renault va revizui politica de prețuri după reducerile decise de Tesla. ”Este clar, e o provocare, un avertisment.”

Acum, oficialii companiei mixte poloneze spun că iau în calcul circa 20 de locații posibile pentru amplasamentul unei centrale cu reactoare BWRX-300, printre care se numără Ostoleka, Dabrowa Gornicza, Varșovia și Cracovia. Potrivit acestora, lucrările ar putea începe în 2026-2027, iar primele SMR-uri poloneze ar putea fi puse în funcțiune în 2030.

Proiectul este parte a demersurilor Poloniei de reducere a ponderii termocentralelor pe cărbune în mixul energetic national. Anul trecut, Guvernul de la Varșovia a selectat compania americană Westinghouse pentru a construi o centrală nucleară pe coasta Mării Baltice, în Pomerania.

viewscnt
Afla mai multe despre
mini-reactoare nucleare americane
smr sua
polonia energie nucleara
sua energie nucleara