Avantajele și dezavantajele implanturilor dentare pentru înlocuirea dinților pierduți

Avantajele și dezavantajele implanturilor dentare pentru înlocuirea dinților pierduți
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 12 iun 2019

Atât din punct de vedere estetic cât și funcțional implanturile dentare sunt cea mai bună metodă de înlocuire a dinților pierduți pe care ne-o oferă stomatologia din zilele noastre. Atât pentru medicul dentist care poate oferi pacientului o soluție de tratament durabilă și fără riscuri, cât și pentru persoana beneficiară care se va bucura apoi de un zâmbet impecabil, implantul dentar a devenit o alegere firească.

Ce este de fapt un implant dentar?

În vorbirea de zi cu zi ne referim la implant dentar atunci când vorbim despre procedura medicală de inserție, dar și atunci când ne referim la dispozitivul propriu-zis, de înlocuire a dintelui lipsă. Ca dispozitiv un implant dentar este format din două părți fabricate din materiale foarte rezistente, compatibile cu țesuturile corpului uman: una din metal și cea de-a doua din material ceramic.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Partea din metal a implantului, de cele mai multe ori din titan, are forma unui șurub care se introduce direct în os. În timp, datorită proprietăților sale și a modului în care este conceput, șurubul din titan realizează o legătură stabilă cu osul în care este inserat, ajungând să facă parte din acesta și să se comporte ca rădăcina unui dinte normal. Deoarece se inserează direct în os și apoi se îmbracă, după tratament, partea din metal a implantului nu va fi vizibilă decât la radiografie.

Cea de-a doua parte a implantului, este dintele din material ceramic care ține loc dintelui natural. Un medic dentist priceput, în colaborare cu tehnicianul care modelează dintele artificial, va face ca această parte ceramică să arate identic cu restul dinților prezenți în cavitatea bucală. De aceea, unul din principalele motive pentru care implanturile dentare au ajuns atât de populare este asemănarea lor izbitoare cu dinții naturali.

Care sunt avantajele unui implant dentar?

・Aspectul ireproșabil

Materialul ceramic al implantului poate fi realizat în orice nuanță și de aceea noul dinte va arăta exact la fel cu dinții dumneavoastră naturali. Astfel, unul din cele mai mari avantaje ale implanturilor dentare este faptul că odată ce ați finalizat tratamentul, nimeni nu va putea ghici faptul că ați beneficiat de unul.

・Durabilitatea în timp

Atât șurubul metalic cât și partea ceramică sunt confecționate din materiale rezistente la uzură. În plus, odată cu vindecarea zonei în care implantul a fost inserat, noul dinte va fi la fel de puternic ca dinții dumneavoastră și veți putea mânca fără probleme chiar și alimente tari precum merele, carnea, covrigii sau nucile.

・Întreținerea facilă

Un implant dentar nu are nevoie de o întreținere specială și se curăță normal, ca oricare alt dinte. Pasta de dinți, ața dentară și apa de gură pe care oricum le foloseați în rutina dumneavoastră de zi cu zi sunt la fel de eficiente și pentru îngrijirea implanturilor dentare. Bineînțeles, la primul semn de jenă sau durere este recomandat să vă adresați medicului dumneavoastră dentist. Dar în cazul în care nu suferiți nicio jenă, vizitele stomatologice periodice, ca și până acum, sunt suficiente.

・Confortul pacientului

Implantul dentar nu doare nici la inserție și nici după vindecare. Doar în cazuri speciale, imediat după tratament, medicul dumneavoastră dentist s-ar putea să vă recomande medicamente antiinflamatoare cu acțiune moderată. Dar, de cele mai multe ori, sunt șanse mari să treceți cu bine perioada tratamentului fără a fi nevoie să înghițiți vreo pastilă. Mai mult, materialele din care implantul dentar este confecționat sunt compatibile cu corpul uman și nu provoacă alergii.

・Funcționalitatea implantului

Partea ceramică a implantului este modelată în așa fel încât să se potrivească perfect cu restul dinților. Astfel, inserția unui implant nu vă va afecta ocluzia și în scurt timp de la tratament cu siguranță veți și uita faptul că ați optat pentru un implant.

Care sunt dezavantajele unui implant dentar?

Implant dentar preț

Din cauza costului crescut al materialelor, implanturile dentare nu sunt ieftine. Chiar și cea mai ieftină metodă, cu tot cu tratament și coroană, depășește suma de câteva mii de lei. Dar, raportat la durata de viață a unui implant care vă poate servi chiar și pentru totdeauna de acum încolo, implantul rămâne cea mai practică și convenabilă metodă de înlocuire a dinților pierduți. De asemenea, la cabinetul medical Dr. Aristide din București aveți posibilitatea de a opta pentru plata în rate a tratamentului dumneavoastră.

・Durata tratamentului

Procedura medicală pentru implanturile dentare nu se poate finaliza într-o singură ședință. Ea se desfășoară în mai multe etape între care medicul dentist va sugera pacientului respectarea unei anumite perioade de vindecare.

・Riscul fumătorilor

Fumatul afectează circulația sângelui și încetinește procesul de vindecare. În plus, crește riscul de infecție. De aceea, cel puțin până în momentul încheierii complete a tratamentului, este recomandat ca pacientul să renunțe complet la fumat.

viewscnt
Afla mai multe despre
implanturi dentare
dinti