Piața de datorie resimte tot mai acut efectele crizei politico-electorale. Randamentele au crescut abrupt pentru a patra zi la rând. Finanțele au luat totuși un împrumut pe termen scurt de la bănci, acceptând să plătească cea mai mare dobândă de după 2022.
Decizia Rezervei Federale de a menține neschimbată dobânda-cheie nu a surprins piețele, dar analiștii economici atrag atenția că banca centrală americană intră într-o fază critică: este nevoită să gestioneze simultan riscuri crescute de inflație și șomaj, într-un context economic tensionat de politicile comerciale ale administrației Trump, transmite Reuters.
Marea Britanie. Banca centrală a redus dobânda de referință cu un sfert de punct procentual, până la +4,25%. Totodată, în această seară, președintele american va anunța un acord comercial cu partea britanică.
Cursul valutar oficial, de referință, anunțat joi de BNR a ajuns la 5,1222 lei pentru un euro, față de 5,0991 lei înregistrat miercuri.
Fed menține dobânda la 4,25–4,5% și avertizează asupra riscurilor crescute de inflație și șomaj, pe fondul noilor tarife impuse de Trump
Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 7,25% de la 6,47%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.
Cursul de schimb al leului se situa ușor peste nivelul de 5,1 unități/euro în piața interbancară joi dimineață, sugerând noi presiuni de creștere.
Millenium Insurance Broker (MIB), locul 9 în ierarhia de profil, analizează majorarea plafonului de investiții pentru acest an, ca și în intervalul 2026 - 2028, banii urmând să fie alocați către dezvoltarea activității companiei. Astfel, brokerul ar investi 1,9 milioane de euro în acest an și câte 1 milion de euro în 2026, 2027 și 2028.
Aproape o treime din acțiunile companiei financiare de stat Fondul Român de Contragarantare (FRC) SA, înființată în 2009 de Guvernul Boc și cunoscută acum în special pentru implicarea în programul de sprijin pentru întreprinderi mici și mijlocii IMM Invest Plus, pot fi vândute, fiind identificat un potențial cumpărător, după peste 2 ani de demersuri eșuate, relevă date analizate de Profit.ro.
Rezerva Federală a SUA (Fed) a menținut dobânda de referință la un interval cuprins între 4,25% și 4,50%.