Acțiunile europene coboară la minimele ultimelor 16 luni

Acțiunile europene coboară la minimele ultimelor 16 luni

Foto dreamstime.com

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 14 iun 2022

Acțiunile europene s-au depreciat pentru a șasea sesiune consecutivă marți, până la cel mai redus nivel din ultimele 16 luni, pe fondul îngrijorărilor privind accelerarea inflației și eventuala intrare a economiei în recesiune.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Stoxx Europe 600 a inversat un câștig de aproape 1% consemnat în prima parte a zilei și a coborât cu 1,26%, până la 407,32 de puncte, cea mai scăzută valoare de la începutul lunii februarie a anului trecut.

Indicele bursier paneuropean s-a corectat cu 2,4% luni, în contextul unui val de vânzări de acțiuni și alte active pe piețele globale, precipitat de temerile investitorilor legate de o majorare prea rapidă a dobânzilor de către Fed și alte mari bănci centrale în lupta contra inflației ridicate, care ar putea împinge economiile în recesiune.

Coinbase, operatorul celei mai mari platforme de tranzacționare criptomonede din SUA, concediază 18% dintre angajați, directorii se pregătesc pentru recesiune și o „iarnă cripto” CITEȘTE ȘI Coinbase, operatorul celei mai mari platforme de tranzacționare criptomonede din SUA, concediază 18% dintre angajați, directorii se pregătesc pentru recesiune și o „iarnă cripto”

Într-o mișcare anticipată în piețe, BCE a păstrat dobânzile nemodificate la ședința de politică monetară de săptămâna trecută, însă a pregătit terenul pentru o majorare cu 0,25 puncte procentuale luna viitoare și din nou în septembrie, când nu este exclusă o creștere chiar mai mare a ratelor.

Investitorii consideră că politicile prea agresive ale băncilor centrale reprezintă acum cel mai mare risc pentru acțiunile europene, urmat de recesiunea globală și de inflație, potrivit unui sondaj realizat în iunie de Bank of America în rândul managerilor de fonduri din regiune.

În SUA, indicele S&P a intrat în piața bear, cu un declin de peste 20% raportat la cel mai recent vârf, după ce creșterea inflației la un nou maxim al ultimilor 40 de ani a alimentat speculațiile privind majorarea dobânzii-cheie cu 0,75 puncte procentuale la ședința de politică monetară care se încheie mâine.

"În urmă cu doar două zile, nu mi-am imaginat nicio secundă că vom vorbi serios despre o majorare de 75 de puncte de bază la ședința Fed din această săptămână, dar, într-o singură ședință, piața a ajuns acolo”, a comentat James Athey, director la compania britanică de investiții Abrdn, citat de Bloomberg.

"Dilema [oficialilor Fed] este că, dacă nu majorează cu 75 de puncte de bază mâine, riscă să ofere un șoc dovish și să își îngreuneze munca în viitor", a adăugat Athey.

Principalii indici bursieri de pe Wall Street consemnau evoluții mixte în jurul orei 20:00 astăzi (ora României), cu S&P și Dow Jones în scădere cu 0,51% și, respectiv 0,73%, în timp ce Nasdaq Composite avansa ușor, cu 0,1%.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
burse
scaderi burse
inflatie
fed
politica monetara
majorare rate dobanzi
recesiune