Acțiunile europene cresc, susținute de companiile din domeniul energetic și minerit

Acțiunile europene cresc, susținute de companiile din domeniul energetic și minerit
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 20 mai 2016

Acțiunile europene cresc vineri, susținute de creșterea ușoară a cotațiilor petrolului, avansul titlurilor companiilor din minerit și revenirea apetitului pentru risc al investitorilor, intimidați temporar de posibilitatea ca Rezerva Federală (Fed) a SUA să majoreze dobânda cheie în iunie, mai devreme decât estimau analiștii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În jurul orei 13:00, indicele Stoxx Europe 600 era în urcare cu 1% după ce ieri a  scăzut cu 1,1% influențat de evoluția negativă a cotațiilor petrolului, declinul titlurilor din turism și transport aerian, dar și de posibilitatea ca Fed să majoreze dobânda cheie în iunie.

“După pierderile din ultimele zile, vântărorii de chilipiruri reintră pe piață. Piața pare să poată face față perspectivelor creșterii dobânzilor de căre Rezerva Federală, iar săptămâna viitoare ar trebui să fie mai calmă datorită faptul că perioada publicării rezultatelor financiare s-a încheiat”, spune Thorsten Engelmann, trader la Equinet Bank în Frankfurt, citat de Bloomebrg.

Acțiunile din minerit erau în urcare cu peste 2%, cel mai puternic avans dintre sectoare. Stoxx Europe 600 Oil and Gas, care surprinde evoluția titlurilor europene domeniul petrolului și gazelor, era în creștere cu 1,2% pe fondul aprecierii cotațiilor țițeiului.

O piață dominată de teamă, spune un administrator de fond CITEȘTE ȘI O piață dominată de teamă, spune un administrator de fond

Acțiunile companiilor aeriene au continuat să scadă după declinul de ieri provocat de prăbușirea unui avion al operatorului EgyptAir, care efectua o cursă între Paris și Cairo.

Acțiunile Air France-KLM erau în coborâre cu 2,1%, Ryanair cu 0,1%, iar International Consolidated Airlines Group, proprietarul British Airways, și Deutsche Lufthansa, cu 0,6%.

Acțiunile Fiat Chrysler erau în coborâre cu 1,4% după ce reprezentanții producătorului auto italian au refuzat o întâlnire cu autoritățile germane din domeniu pentru discuții legate de emisiile modelelor diesel, argumentând că vor furniza datele necesare autorităților italiene.

Prețul petrolului Brent (cu livrare în iulie), de referința pe piața globală, era în creștere cu 0,2%, la 48,9 dolari/baril, în timp ce referința americană West Texas Intermediate, cu livrare în iunie, consemna un avans de 0,3%, la 48,3 dolari/baril.

Cotațiile petrolului au urcat în ultima perioadă, ca urmare a impactului incendiilor de vegetație din Canada, atacurilor armate din Nigeria, dar și a altor evenimente, însă aprecierea dolarului, influențată de posibilitatea ca Fed să crească dobânda în iunie, a înrerupt avansul.

viewscnt
Afla mai multe despre
stoxx europe 600
actiuni
burse
petrol
brent
wti