Acțiunile europene încep săptămâna în creștere, pe fondul optimismului legat de negocierile Rusia-Ucraina. Prosus, proprietarul eMag, scade cu 10%

Acțiunile europene încep săptămâna în creștere, pe fondul optimismului legat de negocierile Rusia-Ucraina. Prosus, proprietarul eMag, scade cu 10%
scris 14 mar 2022
Acțiunile europene cresc luni, în contextul în care investitorii își pun speranțele în încercările diplomatice ale Ucrainei și Rusiei de a pune capăt războiului.
 
O a patra rundă de negocieri între Rusia și Ucraina începe astăzi, iar negociatorul-șef ucrainean Mihailo Podoliak a declarat că discuțiile din weekend au fost constructive, potrivit Reuters. Atacul Rusiei asupra Ucrainei a generat un val de vânzări de bursele globale.
Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat CITEȘTE ȘI Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat

În jurul orei 14:00, ora României, indicele paneuropean Stoxx 600 urcă cu 0,8%, extinzându-și avansul de vineri, când președintele rus Vladimir Putin a semnalat o schimbare pozitivă în negocierile cu Ucraina.

Indicele CAC 40 (Paris) urcă cu 0,9%, iar DAX (Frankfurt) crește cu 1,65%.
 
La BVB, indicele BET urcă cu 2,2%.
 
Acțiunile Volkswagen urcă puternic, cu circa 5%, după ce producătorul auto german a anunțat că și-a dublat profitul operațional. 
 
Acțiunile Prosus, acționarul majoritar al eMAG și OLX, scad cu circa 10% în contextul în care grupul chinez Tencent riscă o amendă record. Prosus deține o participație de 29% la Tencent. Grupul chinez ar urma să fie amendat cu o sumă record după ce banca centrală a Chinei a stabilit că aplicația sa WeChat Pay încalcă reglementările pentru prevenirea spălării banilor.
 
Și Naspers, compania-mamă a Prosus, are un declin similar. În 2020, Naspers a separat mărcile internaționale din domeniul internetului, inclusiv participația deținută la eMAG, listând aceste active pe bursa de la Amsterdam, sub denumirea Prosus.
 
Prosus controlează aproximativ 80% din eMAG, restul acțiunilor fiind deținute de omul de afaceri Iulian Stanciu. 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
stoxx 600
bvb
bet
burse
atiuni
rusia
ucraina
razboi
emag
prosus
tencent
volkswagen