Acțiunile europene încep săptămâna în scădere, în timp ce bursa londoneză urcă iar la un nivel record, situație întâlnită doar în 1997

Acțiunile europene încep săptămâna în scădere, în timp ce bursa londoneză urcă iar la un nivel record, situație întâlnită doar în 1997
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 9 ian 2017

Acțiunile europene încep săptămâna în scădere, influențate, printre altele, de evoluția zilnică negativă a cotațiilor petrolului, informează MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Stoxx Europe 600 a încheiat ședința de luni cu un declin de circa 0,5%. Săptămâna trecută, indicele pan-european a câștigat 1,1%.

Pe de altă parte, indicele FTSE 100 al bursei londoneze a crescut pentru a zecea ședință consecutiv, atingând un nou nivel record, de 7.237,77 puncte, pe fondul deprecierii lirei, care favorizează exportatorii. Ședința de astăzi reprezintă a opta ședință consecutivă în care FTSE 100 atinge un nou nivel record, cel mai lung șir de maxime pentru indicele londonez consemnat în istorie. O astfel de situație, în care indicele a atins valori record timp de opt ședințe la rând, a mai fost întâlnită în 1997, potrivit datelor Reuters.

Lira sterlină a scăzut la minimul din octombrie față de dolar după comentariile legate de Brexit ale premierului britanic CITEȘTE ȘI Lira sterlină a scăzut la minimul din octombrie față de dolar după comentariile legate de Brexit ale premierului britanic

Acțiunile Deutsche Lufthansa au înregistrat printre cele mai semnificative săderi, de aproximativ 6%, după ce, vineri, operatorul aerian a anunțat că anticipează creșterea costurilor cu combustibilul în 2017 și nu a reușit să ofere o estimare concretă privind privind profitul din acest an.

Acțiunile companiilor din petrol și gaze au scăzut cu 1,4%, în contextul în care petrolul s-a depreciat, pe fondul temerilor că majorarea exportului de țiței iranian va submina eforturile celorlalte membre ale OPEC de micșorare a producției la nivel global. În plus, petroliștii din SUA și-au majorat, pentru a zecea săptămână consecutivă, activitatea de extragere a petrolului.

Atât referința globală Brent, cât și petrolul West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, au scăzut cu peste 3% din cauza știrilor negative.

Companiile din domeniul telecomunicațiilor au pierdut peste 1% pe bursele europene, acțiunile Vodafone coborând cu aproape 2% din valoare pe bursa de la Londra, după ce banac elvețiană UBS a tăiat estimările privind prețul acțiunilor companiei.

Pe de altă parte, acțiunile Vokswagen au crescut puternic, cu 4,5%, după ce producătorul auto german a anunțat că vânzările sub marca VW au urcat anul trecut în pofida scandalului legat de încălcarea normelor de mediu și falsificarea testelor de poluare.

viewscnt
Afla mai multe despre
stoxx europe 600
ftse 100
lira
maxim
record
actiuni
lufthansa
vodafone
volkswagen
petrol
iran