Acțiunile europene încheie săptămâna pe roșu, lovite de rezultatele financiare și aprecierea euro. Compania franceză de componente auto Valeo, prezentă și în România, a pierdut aproape 7%

Acțiunile europene încheie săptămâna pe roșu, lovite de rezultatele financiare și aprecierea euro. Compania franceză de componente auto Valeo, prezentă și în România, a pierdut aproape 7%
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 21 iul 2017

Acțiunile europene au încheiat săptămâna în scădere puternică, atât din cauza rezultatelor financiare slabe, cât și pe fondul aprecierii monedei euro din ultimele două zile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Indicele pan-european Stoxx Europe 600 a închis săptămâna în scădere cu 1,7%. Astăzi, indicele pan-european a pierdut puțin peste 1%, inclusiv pe fondul aprecierii euro, care afectează negativ exportatorii din zona euro.

Companiile industria auto au pierdut 3,5% săptămâna aceasta, având cel mai abrupt declin dintre toate sectoarele. Vineri, indicele Stoxx Europe 600 Automobiles & Parts a coborât cu 2,7%.

Compania franceză de componente auto Valeo, cu activități de producție și în România, a pierdut astăzi aproape 7% pe bursa de la Paris după ce vânzările au crescut mai puțin decât anticipau analiștii.

EXCLUSIV Vești bune pentru șoferi: concurența din piața RCA se ascute, tarifele minime nu mai au de ce să crească CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Vești bune pentru șoferi: concurența din piața RCA se ascute, tarifele minime nu mai au de ce să crească

Un alt declin puternic a fost consemnat de compania de iluminat Philips Lighting, ale cărei au pierdut peste 8% pe bursa de la Amsterdam, din cauza scăderii veniturilor.

“Tăria euro pare să tragă înapoi acțiunile europene, care oricum sunt în teritoriu puternic negativ la nivel săptămânal, în contrast cu piața americană”, spune Michael Hewson, analist șef la CMC Markets.

Euro s-a menținut astăzi la maximul ultimilor aproape 2 ani, nivel la care a urcat ieri după comentariile președintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.

Draghi a afirmat că economia urmează tendința dorită, ceea ce sugerează că viitorul programului actual de cumpărare de obligațiuni din zona euro, menit să stimuleze economia și inflația, va fi discutat la una dintre ședințele viitoare al instituției, posibil în septembrie.

Mai mult, surse apropiate situației au declarat, pentru Bloomberg, că BCE analizează diferite opțiuni prin care ar putea retrage treptat programul actual de relaxare cantitativă începând de anul viitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
stoxx 600
bursa
actiuni
euro
draghi
auto