Acțiunile europene se pregătesc să încheie anul cu o creștere de două cifre, după ce anul trecut aveau unele dintre cele mai slabe evoluții. Care au fost singurele două sectoare pe roșu

Acțiunile europene se pregătesc să încheie anul cu o creștere de două cifre, după ce anul trecut aveau unele dintre cele mai slabe evoluții. Care au fost singurele două sectoare pe roșu
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 29 dec 2023
Acțiunile europene sunt pe cale să încheie anul cu o creștere de două cifre, după ce speranțele privind o schimbare a direcției de politică monetară din partea băncilor centrale au alimentat o puternică revenire pe sfârșit de an. Indicele paneuropean nu a reușit însă să depășească creșterea din 2021, când a urcat cu peste 20%.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Indicele Stoxx Europe 600 crește vineri cu 0,3%, ceea ce aduce câștigurile anuale la aproximativ 13%. Acțiunile din domeniul produselor de consum și media au performanțe superioare. Unele piețe, inclusiv în Marea Britanie și Germania, se vor închide mai devreme astăzi, ultima zi de tranzacționare din 2023.
Elvețienii vor vota la un referendum pentru interzicerea importurilor de foie gras și blănuri. Tehnica hrănirii păsărilor cu forța pentru îngrășarea ficatului este interzisă în Elveția CITEȘTE ȘI Elvețienii vor vota la un referendum pentru interzicerea importurilor de foie gras și blănuri. Tehnica hrănirii păsărilor cu forța pentru îngrășarea ficatului este interzisă în Elveția

În acest an, indicii de referință din Italia și Spania au crescut puternic, cu peste 20%, în timp ce FTSE 100 din Marea Britanie a avut o evoluția mai slabă, cu un câștig de 3,8%. Dintre acțiunile individuale, Novo Nordisk a avut cea mai mare creștere din Stoxx 600 (ca puncte), pe fondul popularității medicamentelor pentru slăbit, urmată de producătorul de echipamente pentru cipuri ASML Holding, firma germană de software SAP și creditorul britanic HSBC Holdings.

Acțiunile europene au crescut în 2023, în linie cu acțiunile globale, după un 2022 dezastruos (cea mai slabă evoluție din 2018), pe măsură ce investitorii au devenit încrezători că băncile centrale vor reduce ratele dobânzilor anul viitor. Reducerea inflației și economiile regionale care au evitat contracții majore au susținut, de asemenea, sentimentul investitorilor.
ConectX devine cea mai utilizată platformă de digitalizare din România CITEȘTE ȘI ConectX devine cea mai utilizată platformă de digitalizare din România

Sectorial - retailul, tehnologia și construcțiile au înregistrat performanțe superioare, ștergând pierderile de anul trecut, pe măsură ce temerile legate de creșterea ratelor dobânzilor s-au atenuat. Acțiunile bancare au depășit, de asemenea, indicele de referință, cu un câștig de 20%, revenindu-și după un val de vânzări în martie, pe fondul crizei Credit Suisse. Singurele două sectoare pe roșu au fost cel al alimentelor, băuturilor și tutunului, precum și cel al resurselor de bază.

Chiar dacă acțiunile europene au crescut în acest an, au rămas în urma celor din SUA, care au beneficiat de o economie mai puternică decât estimările și de evoluțiile din domeniul inteligenței artificiale.
viewscnt
Afla mai multe despre
stoxx 600
burse
bursa
actiuni europene
stoxx 600 2023
burse 2023
burse europene