Acțiunile Valeant scad cu aproape 50%, după ce compania a revizuit estimările pentru 2016 și a avertizat în privința unui posibil default

Acțiunile Valeant scad cu aproape 50%, după ce compania a revizuit estimările pentru 2016 și a avertizat în privința unui posibil default
scris 15 mar 2016

Acțiunile companiei canadiene Valeant Pharmaceuticals International s-au prăbușit marți cu aproape 50% pe bursa de la New Work, cel mai abrupt declin din istoria companiei, după ce producătorul de medicamente a revizuit în scădere estimările privind vânzările din acest an și a avertizat că s-ar putea confrunta cu o potențială "situație de default" dacă nu va reuși să depună la timp raportul financiar pentru 2015.

În jurul orei 18:40, acțiunile Valeant se tranzacționau la 37,82 dolari/unitate, în scădere cu 45,2% de la 69,04 dolari/unitate la închiderea de luni. Anterior, titlurile companiei au coborât cu 49,3% și au atins un minim intraday record de 35 dolari/unitate, fiind cel mai abrupt declin zilnic înregistrat de la listarea companiei.

Valeant trebuie să depună până pe 29 aprilie raportul anual la Comisia americană de supraveghere a operațiunilor bursiere (SEC), sau va fi declarată în incapacitate de plată. Termenul inițial pentru depunerea raportului a fost stabilit pentru 29 februarie, însă a fost prelungit din cauză că board-ul Valeant investighează practicile contabile în relație cu distribuitorul farmaceutic Philidor RX Services, scrie MarketWatch.

Totodată, directorul general al Valeant, Michael Pearson, a avertizat investitorii că un raport separat ar putea fi amânat dincolo de termenul limită, stabilit pentru miercuri, ceea ce ar putea determina mai mulți deținători de obligațiuni emise de companie să ceară declanșarea procedurii de default împotriva Valeant.

NBG raportează pierderi și pentru prima dată în istoria sa de 175 de ani a pierdut poziția de lider de piață CITEȘTE ȘI NBG raportează pierderi și pentru prima dată în istoria sa de 175 de ani a pierdut poziția de lider de piață

Pearson a corectat un comunicat publicat marți dimineață de companie, în care se estima un profit operațional de 6,2-6,8 miliarde dolari pentru primul trimestru din 2016, precizând că rezultatul se va situa, cel mai probabil, la circa 6 miliarde dolari. Totodată, șeful Valeant a revizuit în scădere prognoza privind vânzările, de la 2,8-3,1 miliarde dolari, la 2,3-2,4 miliarde dolari, din cauza reducerii "peste estimări" a stocurilor și a "anulării celor mai multe creșteri de prețuri" pentru medicamentele comercializate.

Valeant este în prezent investigată în SUA în legătură cu practicile privind distribuția și prețurile medicamentelor aflate în portofoliul companiei. Acțiunile companiei, care în augist 2015 au atins un maxim record de 262,52 dolari/unitate, au pierdut între timp peste 85% din valoare.

La prețul de 37,82 dolari/acțiune, investitorul activist Bill Ackman, care deține o participație de 9% la Valeant, a pierdut aproape 1 miliard de dolari doar în cursul zilei de marți, iar declinul acțiunilor ar putea continua. Ackman a anunțat astăzi că va asuma un rol "mult mai proactiv" pentru a-și proteja investiția la Valeant.

viewscnt
Afla mai multe despre
valeant pharmaceuticals
actiuni
cadere
default