Analiști: BCE va fi nevoită să ia noi măsuri pentru a contracara impactul pandemiei de coronavirus în zona euro

Analiști: BCE va fi nevoită să ia noi măsuri pentru a contracara impactul pandemiei de coronavirus în zona euro
scris 2 sep 2020

Banca Centrală Europeană (BCE) va fi nevoită să ia noi măsuri pentru a contracara impactul pandemiei de coronavirus în zona euro, după ce inflația din regiune a intrat în teritoriu negativ, potrivit analiștilor intervievați marți de CNBC.

Datele semnal referitoare la inflația din zona euro arată că inflația anuală, monitorizată îndeaproape de BCE, va fi de -0,2% în august, față de nivelul de 0,4% consemnat în iulie, scrie News.ro.

În plus, inflația core, care exclude elemente volatile, cum ar fi prețurile energiei, a coborât în august la 0,4% în termeni anuali, de la 1,2% în iulie. Acesta a fost cel mai scăzut nivel atins de inflație de la înregistrarea acestui tip de date, în 2001.

EXCLUSIV Șeful eMAG iese din acționariatul Berăria H, un business de aproape 40 milioane de lei în 2019. Stanciu: Am ajutat la construcția unui brand solid, mă concentrez pe dezvoltarea eMAG CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Șeful eMAG iese din acționariatul Berăria H, un business de aproape 40 milioane de lei în 2019. Stanciu: Am ajutat la construcția unui brand solid, mă concentrez pe dezvoltarea eMAG

”Este șocant”, a declarat Frederik Ducrozet, analist la firma Pictet Wealth Management.

BCE a avertizat deja piețele, în iunie, că se așteaptă la o inflație scăzută în următorii doi ani. Banca a estimat la momentul respectiv că, în cel mai  pesimist scenariu, inflația va accelera de la 0,2% în 2020 la 0,9% în 2022.

Estimarea este cu mult sub ținta de inflație a BCE, de aproape 2% pe termen mediu.

”Dacă  inflația va rămâne foarte scăzută, BCE ar putea decide în decembrie să extindă programul de achiziții de active ca reacție la criză”, a declarat Florian Hense, economist at Berenberg.

După datele de marți referitoare la inflație, analiștii anticipează că BCE își va reduce estimările și va modifica politica de stimulare, în următoarele luni.

”Datele de astăzi referitoare la inflație pun serios sub semnul întrebării scenariul de bază al BCE privind inflația și estimările din iunie referitoare la inflație”, a afirmat într-o notă Christopher Dembik, director penru analize  macroeconomice la Saxo Bank.

”Pun presiune pe BCE înaintea reuniunii din 10 septembrie și vor obliga Consiliul Guvernatorilor să adopte o politică mai permisivă pentru a răspunde îngrijorării investitorilor legate de nivelul scăzut la inflației pe o perioadă mai  lungă”, a mai afirmat analistul.

Banca centrală urmează să își actualizeze estimările referitoare la inflație în septembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
zona euro
coronavirus