Apa Nova: Primăria București a votat pentru amânarea hotărârii privind distribuirea dividendelor pe 2012

Apa Nova: Primăria București a votat pentru amânarea hotărârii privind distribuirea dividendelor pe 2012
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 11 mai 2016

Primăria Capitalei, acționar minoritar, cu 16,31% din acțiuni, la Apa Nova, controlată de grupul francez Veolia, a dat în judecată concesionarul serviciului public de apă și canal  și a cerut dobânzi penalizatoare pentru plata cu întârziere a dividendelor cuvenite Primăriei din profitul obținut în anul fiscal 2012. În replică, Apa Nova susține că și Primăria a votat în AGA alături de acționarul majoritar pentru amânarea hotărârii privind distribuirea acelor dividende.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului București în data de 13 aprilie 2016.

"Obiectul dosarului constă în pretenții reprezentând dobânda penalizatoare pentru plata cu întârziere a dividentelor pentru anul fiscal 2012, dobândă calculată pentru perioada 23.11.2013 - 17.12.2014", au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții Primăriei București.

Netcity Telecom: Consiliul Concurenței a ignorat dovezile prezentate; am cooperat și vom coopera cu autoritatea CITEȘTE ȘI Netcity Telecom: Consiliul Concurenței a ignorat dovezile prezentate; am cooperat și vom coopera cu autoritatea

În replică, Apa Nova a comunicat, la solicitarea Profit.ro, că reprezentanții Primăriei Capitalei au votat, în AGA companiei din mai 2013, alături de acționarul majoritar, pentru amânarea luării unei hotărâri cu privire la distribuirea de dividende din profitul anului 2012.

"AGA a aprobat în unanimitate (deci și reprezentanții Primăriei și-au exprimat acordul), în luna mai 2013, prin hotărâri distincte, situațiile financiare aferente exercițiului financiar 2012 și reportarea hotărârii privind distribuirea de dividende pentru anul 2012", au declarat reprezentanții Apa Nova.

Potrivit sursei citate, ulterior, dividendele aferente exercițiului financiar 2012 au fost distribuite în baza unei hotărâri AGA din anul 2015, adoptată, de asemenea,  cu votul favorabil al tuturor acționarilor Apa Nova, deci și al PMB.

Fondul Proprietatea a împins rulajul BVB peste pragul de 70 milioane lei; Rompetrol Rafinare s-a depreciat cu 12% CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea a împins rulajul BVB peste pragul de 70 milioane lei; Rompetrol Rafinare s-a depreciat cu 12%

"Menționăm că Apa Nova Bucuresti a respectat prevederile legale în vigoare și a plătit Municipiului București dividendele cuvenite, aferente exercițiului financiar 2012, în termenul legal de 6 luni de la data aprobării distribuirii acestor dividende de către AGA din anul 2015 menționată mai sus. Municipiul București consideră că termenul de 6 luni curge de la data aprobării situației financiare aferente exercițiului financiar 2012, adică din mai 2013. Cu privire la acest aspect, practica instanțelor de judecată, inclusiv a Înaltei Curți de Casație și Justiție, este în sens contrar susținerilor Municipiului București. De altfel, Muncipiul București a mai solicitat și în 2015, printr-o acțiune separată, bazată pe același argument, plata de dobânzi penalizatoare pentru întârziere la plata dividendelor aferente exercițiului 2011, iar instanța (Tribunalul București) a respins cererea sa ca neîntemeiată", mai susțin cei de la Apa Nova.

Pe de altă parte, Legea societăților comerciale nr. 31/1990 prevede că dividendele "se plătesc în termenul stabilit de adunarea generală a asociaților sau, după caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai târziu de 6 luni de la data aprobării situației financiare anuale aferente exercițiului financiar încheiat. În caz contrar, societatea comercială datorează, după acest termen, dobândă penalizatoare (...)". 

Pentru 2012, Apa Nova București a raportat un profit net de 118,13 milioane lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice. În condiții de distribuire integrală a profitului către acționari, Primăriei București i-ar fi revenit dividende nete de circa 16,2 milioane lei, după plata impozitului pe dividende, în cotă de 16% la acea dată. În 2011, profitul net al Apa Nova a fost de 85,7 milioane lei.

Nici Primăria Capitalei și nici operatorul de apă și canal nu au precizat suma solicitată în instanță Apa Nova de către Primărie drept dobândă penalizatoare pentru plata cu întârziere a dividentelor și nici suma exactă a dividendelor care i-au revenit municipiului București din profitul companiei pe 2012.

Băncile primesc o amânare, până în august, pentru a raporta conturile din România ale rezidenților SUA către ANAF CITEȘTE ȘI Băncile primesc o amânare, până în august, pentru a raporta conturile din România ale rezidenților SUA către ANAF

Apa Nova este controlată în proporție de 73,69% de grupul francez Veolia, iar Asociația Salariaților Apa Nova deține 10% din acțiuni. Contractul de concesiune a serviciului public de apă și canalizare din București a fost semnat în anul 2000 și este valabil până în 2025, Apa Nova având calitatea de concesionar, iar Consiliul General al Municipiului București (CGMB) pe cea de concedent.

Directorul financiar al Apa Nova, Irina Munteanu, a declarat, recent, că Apa Nova a obținut anul trecut un profit circa 30 milioane euro, în ușoară scădere față de cel de aproape 32 milioane euro din 2014. Cifra de afaceri a operatorului s-a redus și ea, de la 169 la 166 milioane euro, astfel încât Apa Nova și-a conservat marja de profit la peste 18%.

În decembrie anul trecut, Primăria Capitalei a anunțat că tariful la apă potabilă în București practicat de Apa Nova se va reduce cu 5,56% de la 1 ianuarie 2016, de la 5,15 la 4,77 lei/mc, după ce un audit efectuat de o echipă de experți străini internațional a relevat faptul că subsidiara locală a gigantului francez de utilități Veolia practică un tarif exagerat în raport cu costurile de operare.

DNA Ploiești a pus în octombrie 2015 sub acuzare compania Apa Nova București pentru evaziune fiscală, spălare de bani, mită, cumpărare de influență și interceptări ilegale, măsura fiind luată după ce DNA a început urmărirea penală pentru aceste infracțiuni față de mai mulți actuali sau foști directori ai companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
apa nova
pmb
municipiul bucuresti
apa si canal
tarif apa potabila