Argentina preia de la Venezuela coroana nedorită a inflației în America Latină

Argentina preia de la Venezuela coroana nedorită a inflației în America Latină
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 ian 2024

Argentina a preluat de la Venezuela coroana nedorită de regină a inflației în regiune, devenind țara din America Latină cu cea mai mare rată a inflației în 2023, după ce prețurile au crescut cu peste 200% anul trecut, cel mai ridicat nivel din ultimele trei decenii, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Argentina, un important producător de cereale în America de Sud, a raportat o inflație anuală de 211,4%, prețurile crescând cu 25,5% numai în luna decembrie, scrie News.ro.

INFOGRAFICE Fondurile de pensii facultative (Pilonul 3) au atras un număr record de noi clienți în 2023. Activele în administrare se apropie de 1 miliard de euro CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Fondurile de pensii facultative (Pilonul 3) au atras un număr record de noi clienți în 2023. Activele în administrare se apropie de 1 miliard de euro

În Venezuela, afectată de ani de criză economică și unde inflația a ajuns în 2018 la peste 1 milion de procente, prețurile de consum au crescut anul trecut mult mai puțin, cu 193%, potrivit ONG-ului Observatorul venezuelean de finanțe.

În timp ce există îndoieli cu privire la datele oficiale privind inflația din Venezuela, compania de consultanță Ecoanalitica estimează, de asemenea, că prețurile au crescut cu 170%. Banca centrală a Venezuelei a declarat că inflația lunară din noiembrie a fost de doar 3,5%, a noua lună consecutivă cu o singură cifră. Guvernul socialist al Venezuelei a slăbit controlul valutar, a relaxat restricțiile la importuri și a încurajat dolarizarea informală pentru a încerca să țină sub control prețurile de consum în ultimii ani, contribuind la scăderea treptată a inflației.

Între timp, creșterile prețurilor de consum în Argentina s-au accelerat în ultimii ani, pe fondul unor deficite fiscale profunde și regulate, al unei slabe încrederi în peso-ul local și al tipăririi de bani de către banca centrală pentru a susține guvernele supraîndatorate. Președintele argentinian nou ales, libertarianul Javier Milei, a avertizat asupra riscului de hiperinflație și promovează reforme majore și măsuri dure de austeritate pentru a controla prețurile.

Analiștii spun că depășirea Venezuelei în ceea ce privește ratei inflației ar putea fi de scurtă durată dacă Milei are succes.

"Venezuela nu are nicio strategie de consolidare fiscală adecvată", a declarat Peter West, consilier economic cu sediul la Londra, la EM Funding, specializat în strategii de investiții. "În schimb, Argentina are acum un program de stabilizare riguros, bazat pe o ancoră fiscală puternică și susținut de FMI (Fondul Monetar Internațional)", a spus el, deși a avertizat că Milei se confruntă cu riscuri "ridicate" în ceea ce privește punerea în aplicare a planurilor sale.

viewscnt
Afla mai multe despre
argentina
venezuela
inflatie