Bogdan Chirițoiu: Legislația RCA are probleme din cauza modificărilor din Parlament. Știm care sunt hibele

Bogdan Chirițoiu: Legislația RCA are probleme din cauza modificărilor din Parlament. Știm care sunt hibele
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mar 2023

Consiliul Concurenței nu are expertiză pe zona de reglementare în domeniul asigurărilor, însă legislația pe RCA are probleme pe care le știm de ani de zile, iar unele dintre modificările aduse în Parlament au fost nefericite și au condus la efecte nocive pe piață, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele instituției.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Reglementatorul (ASF n.r.) ne-a spus acum un an și ceva că sunt probleme la City Insurance. Acum ne spune că nici Euroins nu e suficient de bine capitalizată pentru riscurile pe care și le asumă”, a spus el, potrivit Agerpres.

Coaliția schimbă Codul Fiscal. Posibilități de abuzuri din partea primăriilor CITEȘTE ȘI Coaliția schimbă Codul Fiscal. Posibilități de abuzuri din partea primăriilor

Potrivit acestuia, este o problemă de reglementare, o zonă în care noi n-au expertiză.

„Nici eu, nici colegii mei din Consiliu nu putem să spunem cât capital ar fi trebuit să aibă City pentru riscurile pe care și le-a asumat sau cât capital ar trebui sau ar fi trebuit să aibă Euroins pentru riscurile pe care și le asumă. Nu putem din acest punct de vedere decât să acceptăm decizia reglementatorului”, explicat președintele Consiliului Concurenței.

Ei au analizat, au constatat că Euroins n-are suficient capital, că nu respectă toate regulile și i-au retras autorizația de funcționare. Repet, e un subiect strict de reglementare, asupra cărora noi nu avem niciun fel de influență și n-avem expertiză.

“Legislația de RCA are probleme pe care le știm de ani de zile, nu sunt niciun fel de mister. Unele vin din modificări introduse în Parlament. Ultima dată când a fost discutată legea asigurărilor, a fost o Ordonanță de Guvern în 2016, cred, la care noi am contribuit. Ea a suferit niște modificări în Parlament, iar unele dintre acestea au fost nefericite și au condus la efecte nocive pe piață", a precizat Chirițoiu.

Potrivit șefului autorității de concurență, e nevoie de voință pentru a corecta erorile din legislația pe RCA, existente la acest moment.

"Știm ce-i de făcut, știm care sunt hibele în lege, trebuie doar să avem curajul să corectăm aceste hibe din lege. Nu e un mister ce schimbări trebuie făcute, trebuie doar să avem curajul să corectăm aceste erori. Consiliul a făcut propuneri pe zona asta. Undeva, crizele ajută să concentreze atenția. Deci, eu sper că nu această nouă criză nefericită, cum e pentru consumatori, pentru șoferi, nu va fi irosită și o vom folosi ca să corectăm, repet, lucrurile care știm că sunt greșite în cadrul nostru de reglementare", a spus Bogdan Chirițoiu.

viewscnt
Afla mai multe despre
rca
bogdan chirițoi