Bruxelles: România trebuie să își alinieze legislația în domeniul asigurărilor auto la normele UE

Bruxelles: România trebuie să își alinieze legislația în domeniul asigurărilor auto la normele UE
scris 25 iul 2019

Comisia Europeană (CE) a decis joi să trimită României un aviz motivat pentru că nu și-a aliniat legislația privind asigurarea de răspundere civilă auto la normele UE (Directiva Solvabilitate II sau Directiva 2009/138/CE și Directiva privind asigurarea auto, Directiva 2009/103/CE), se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Normele naționale actuale din România impun o obligație de notificare prealabilă a oricărei intenții de modificare a primelor, precum și o serie de limitări ale modalităților de calculare a primelor de către asiguratori. Comisia a considerat că aceste obligații contravin Directivei Solvabilitate II, astfel cum a fost interpretată de jurisprudența Curții referitoare la principiul libertății tarifelor, arată Agerpres.

Legislația națională în cauză obligă, de asemenea, asiguratorii să emită, pentru anumite categorii de vehicule, o poliță valabilă numai pe teritoriul României. În opinia Comisiei, aceste norme contravin Directivei privind asigurarea auto, prin care se cere ca polițele de asigurare de răspundere civilă auto să acopere întregul teritoriu al UE pe baza unei prime de asigurare unice, informează Executivul comunitar.

Profit TV - ASF pregătește \ CITEȘTE ȘI Profit TV - ASF pregătește "Big Brother" pentru șoferii care conduc fără RCA, urmează modificarea regulilor rutiere. Piața asigurărilor generale și de viață poate crește cu 5-6%

În absența unui răspuns satisfăcător din partea autorităților române în termen de două luni, Comisia poate trimite cazul în fața Curții de Justiție a UE. 

viewscnt
Afla mai multe despre
asigurari
rca
auto