ULTIMA ORĂ Garanta Asigurări își schimbă proprietarul. National Bank of Greece vinde Ethniki către fondul de investiții CVC Capital, care mai deține Douglas, Samsonite, Alvogen

ULTIMA ORĂ Garanta Asigurări își schimbă proprietarul. National Bank of Greece vinde Ethniki către fondul de investiții CVC Capital, care mai deține Douglas, Samsonite, Alvogen
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 27 mar 2021

National Bank of Greece (NBG) a agreat vânzarea diviziei sale de asigurări, Ethniki, care în România controlează compania Garanta Asigurări, către fondul britanic de investiții CVC Capital, care mai deține, printre multe altele, lanțul de parfumerii Douglas, grupul Samsonite (cel mai mare producător mondial de valize și genți de călătorie), producătorul de medicamente Alvogen.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Ethniki General Insurance este cel mai mare asigurător grec și acționarul majoritar al Garanta Asigurări, cu 94,9% din acțiuni. Restul participațiilor la Garanta Asigurări sunt deținute, conform companiei, de omul de afaceri grec Jean Valvis (4,01%), SN Radiocomunicații (0,42%), Telekom Romania Communication (0,34%) și Poșta Română (0,24%).

VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Bodea, Adrem: România are ocazia unică în 100 de ani de a-și moderniza infrastructura critică energetică. Principalele piedici CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Bodea, Adrem: România are ocazia unică în 100 de ani de a-și moderniza infrastructura critică energetică. Principalele piedici

Cele două părți au agreat vânzarea, respectiv cumpărarea a 90% din acțiuni, la un preț estimat la 410 milioane euro.

CVC Capital, cu active în administrare de 118 miliarde de dolari, a fost singurul ofertant. CVC Capital are o rețea globală de 23 biroruri, în America, Europa și Asia-Pacific, și controlează branduri precum Alvogen, Douglas, Samsonite, Parex, Formula One, Continental Foods, bpost, Asia Commercial Bank, Avast.

Modalitatea prin care antreprenorii români își pot promova produsele către sute de mii de persoane CITEȘTE ȘI Modalitatea prin care antreprenorii români își pot promova produsele către sute de mii de persoane

În asigurări, fondul a investit în Fidelis (SUA), Brit, Domestic & General, Pension Insurance Corporation, Riverstone (toate în Marea Britanie), April Group (Franța). 

National Bank of Greece, al doilea mare creditor din Grecia după active, este la o nouă vânzare în România, după ce a vândut Banca Românească către EximBank, tranzacție anunțată în exclusivitate de Profit.ro, în vara anului 2019.

Virtual Private Server (VPS) – soluția de la Vodafone care vă permite să configurați mașinile virtuale în funcție de propriile nevoi CITEȘTE ȘI Virtual Private Server (VPS) – soluția de la Vodafone care vă permite să configurați mașinile virtuale în funcție de propriile nevoi

NGB se află într-un proces de restructurare după ce și-a asumat în fața Comisei Europene reducerea activelor din afara Greciei până la finele anului 2018, proces între timp întârziat. Acum, grupul NBG rămâne prezent pe piața românească doar prin compania de leasing financiar NBG Leasing.

În urmă cu trei ani, National Bank of Greece a anulat vânzarea unei participații de 75% la Ethniki General Insurance către compania olandeză Exin Financial Services, invocând neîndeplinirea condițiilor din contract de către partea olandeză.

Reprezentanții NBG au anunțat atunci că analizează opțiuni alternative cu privire la Ethniki.

Gartner Magic Quadrant 2021: Ericsson, lider în infrastructura de rețea 5G CITEȘTE ȘI Gartner Magic Quadrant 2021: Ericsson, lider în infrastructura de rețea 5G

În iunie 2017, NBG ajunsese la un acord cu o asociere formată din Exin și firma americană de investiții Calamos Investments pentru vânzarea unei participații de 75% la Ethniki în schimbul sumei de 718,3 milioane de euro, sub rezerva îndeplinirii unor precondiții și a primirii aprobărilor necesare. NBG urma să rămână cu o deținere de 25% la asigurătorul grec.

FOTO România are marea șansă de a-și rezolva în sfârșit problemele de gestionare a deșeurilor CITEȘTE ȘI FOTO România are marea șansă de a-și rezolva în sfârșit problemele de gestionare a deșeurilor

Garanta Asigurări a fost înființată în 1997.

În 2018, Garanta a plătit cea mare daună achitată în România în baza unor polițe de asigurare de proprietate, în cuantum de 5 milioane de euro, în urma incendiului de la fabrica de mobilă Prestige Mob, din Balotești.

Garanta și-a propus să ajungă în România, pe termen mediu, la subscrieri anuale de cel puțin 15,3 milioane de euro și un prag de profitabilitate de minimum 1,5%, calculat ca raport dintre profitul net realizat și primele nete câștigate.

În 2019, conform ultimelor date, pierderea asigurătorului s-a triplat, la 6,7 milioane de lei, la un volum al subscrierilor de 46,4 milioane de lei, comparativ cu 40,9 milioane de lei în 2018.

Defalcat, asigurările generale au atins 39,86 milioane de lei (35,29 milioane de lei în 2018), iar polițele de viață au crescut de la 5,62 milioane de lei la 6,53 milioane de lei.

Asigurările generale sunt dominate de polițele de bunuri - 16,43 milioane de lei și CASCO - 19,88 milioane de lei. Daunele achitate au scăzut la 23,84 milioane de lei, de la 35,99 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
nbg
national bank of greece
ethniki
garanta
vanzare
acord
reziliere