Banca Angliei menține dobânda la cel mai ridicat nivel începând din 2008

Banca Angliei menține dobânda la cel mai ridicat nivel începând din 2008
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 nov 2023

Banca Angliei (BoE) a decis joi să mențină dobânda de politică monetară la 5,25%, la cel mai ridicat nivel începând din 2008, dar a înrăutățit estimările privind evoluția economiei britanice în 2024 și a avertizat că rata inflației ar putea rămâne la un nivel ridicat o perioadă de timp mai îndelungată, transmit Reuters și DPA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Cei nouă membri ai Comitetului de politică monetară de la BoE au votat 6 la 3 pentru menținerea costurilor de împrumut, în linie cu previziunile analiștilor, arată Agerpres.

BCE nu se așteaptă la un boom al consumului pentru că bogații sunt cei care au pus bani deoparte CITEȘTE ȘI BCE nu se așteaptă la un boom al consumului pentru că bogații sunt cei care au pus bani deoparte

"Este mult prea devreme să ne gândim la scăderea dobânzilor. Am menținut dobânzile nemodificate luna aceasta, dar urmărim cu atenție să vedem dacă vor fi necesare noi majorări", a afirmat guvernatorul BoE, Andrew Bailey.

După ce în august estima un avans al economiei britanice de 0,5% în 2024, acum Banca Angliei previzionează o creștere zero. Prognoza pentru acest an rămâne nemodificată, fiind estimată o expansiune a PIB-ului de 0,5%.

"Cele mai recente proiecții arată că politică monetară va trebui probabil să fie restrictivă o perioadă de timp mai îndelungată. O nouă înăsprire a politicii monetare ar putea fi necesară dacă se mențin presiunile inflaționiste", se arată în comunicatul BoE.

Banca Centrală a Elveției raportează pierderi trimestriale semnificative CITEȘTE ȘI Banca Centrală a Elveției raportează pierderi trimestriale semnificative

Deși rata inflației a scăzut de la 11,1% în urmă cu un an la 6,7%, conform celor mai recente date, rămâne mult peste ținta BoE de 2%.

De asemenea, Banca Angliei se așteaptă ca rata șomajului să crească de la 4,2% în prezent la 5% în următorii doi ani.

Secțiune realizată în parteneriat cu ING

Să ai un business de succes înseamnă, printre altele, să-ți alegi un partener de drum care te înțelege și te însoțește cu soluții potrivite pentru fiecare etapă de dezvoltare.

ING îți susține afacerea cu soluții variate: de la informații despre cum accesezi fonduri europene, la consultanță de business și produse bancare. Asta înseamnă banking și mai și de la ING.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca angliei
dobanda