Banca Centrală Europeană nu ar putea imita deciziile Rezervei Federale a SUA

Banca Centrală Europeană nu ar putea imita deciziile Rezervei Federale a SUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 nov 2022

Banca Centrală Europeană trebuie să fie receptivă la deciziile de politică monetară ale Rezervei Federale a SUA (Fed), care influențează piețele globale, dar nu ar putea imita hotărârile sale, a declarat președintele BCE, Christine Lagarde, la o conferință în Riga, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rezerva Federală a SUA a majorat miercuri cu 75 de puncte de bază rata dobânzii, pentru a patra oară consecutiv, la un interval cuprins între 3,75% și 4%, pentru a contracara inflația ridicată. Este cel mai ridicat nivel al dobânzii din 2008, scrie Agerpres.

Nou jucător pe piața regenerabilelor: Austriecii de la CCE vin să construiască în România. \ CITEȘTE ȘI Nou jucător pe piața regenerabilelor: Austriecii de la CCE vin să construiască în România. "România este foarte angajată să își extindă capacitatățile de energie regenerabilă, eforturile sale sunt cu mult peste media europeană."

Președintele Jerome Powell a explicat că lupta contra inflației va necesita o majorare a dobânzilor "mai ridicată decât s-a estimat anterior", ceea ce i-a determinat pe investitori să se aștepte la noi majorări de dobândă din partea BCE.

Dar Lagarde susține că BCE care a majorat de asemenea cu 75 de puncte de bază rata dobânzii săptămâna trecută nu ar putea pur și simplu imita Fed, deoarece condițiile economice sunt diferite în cele 19 țări din zona euro.

"Trebuie să fim receptivi la potențialele efecte negative. Nu suntem la fel și nu putem progresa în același ritm sau nu putem avea același diagnostic al economiilor noastre", a apreciat șeful BCE.

Totuși, Lagarde a admis că BCE este "influențată de consecințele" deciziilor Fed prin intermediul piețelor financiare și în special prin cursul de schimb al euro, care s-a depreciat față de dolar.

"Cu siguranță contează cursul de schimb și trebuie să-l luăm în considerare când facem previziunile privind inflația", a afirmat președintele BCE.

Tot la reuniunea de la Riga, guvernatorul Băncii Centrale a Letoniei, Martins Kazaks, a declarat că ratele dobânzilor trebuie să crească la un nivel "mult mai ridicat" și nu este necesară o pauză pentru aceste majorări la finalul anului.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrală europeană
rezerva federala