Bănci

Senatul schimbă darea în plată: Creșterea mai mare de 50% a cursului va fi considerată impreviziune

Senatul schimbă darea în plată: Creșterea mai mare de 50% a cursului va fi considerată impreviziune

astăzi, 15:00

O creștere mai mare de 50% pe o perioadă de cel puțin trei luni a cursului va fi considerată automat o situație de impreviziune în contractele de credit ipotecar și va da dreptul debitorilor să obțină darea în plată în instanță sau reconfigurarea termenilor împrumutului, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri de Senat. Anterior, Curtea Constituțională a arătat că o variație de 20% ar fi prea redusă, astfel că senatorul Daniel Zamfir, inițiatorul legii dării în plată, a venit cu o nouă propunere care ar include toate creditele în franci elvețieni acordate înainte de criză, dar și pe o parte a celor în euro.

 • Euro scade, dar rămâne peste 4,8 lei, aproape de nivelul record
  Euro scade, dar rămâne peste 4,8 lei, aproape de nivelul record
  astăzi, 13:17

  Banca Națională a României (BNR) a anunțat, miercuri, un curs de referință de 4,8074 lei/euro, în scădere ușoară față de valoarea record atinsă marți.

 • Indicele ROBOR la 3 luni, cel mai mic nivel din ianuarie 2019
  Indicele ROBOR la 3 luni, cel mai mic nivel din ianuarie 2019
  astăzi, 11:05

  Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut miercuri la 2,95%.

 • Guvernul a împrumutat aproape 6 miliarde de euro în doar două luni. În februarie, Ministerul Finanțelor a împrumutat 1,5 miliarde euro
  Guvernul a împrumutat aproape 6 miliarde de euro în doar două luni. În februarie, Ministerul Finanțelor a împrumutat 1,5 miliarde euro
  astăzi, 07:38

  Guvernul a continuat în februarie să împrumute într-un ritm foarte alert, totalul sumelor atrase de pe piața internă în lei fiind de 7,06 miliarde de lei. Suma este cu doar 13 milioane de lei mai mică față de recordul lunar stabilit pentru piața titlurilor de stat în lei în iunie anul trecut, de 7,073 miliarde de lei. De altfel, statul a stabilit în ultimul an mai multe recorduri în ce privește împrumuturile, pentru lei, valută sau per total, autoritățile fiind nevoite să împrumute sume foarte mari, de pe piața internă și de pe cea externă, pentru a acoperi deficitul bugetar, cheltuieli pentru care nu au venituri suficiente din taxe și impozite. Totalul împrumuturilor pentru ianuarie și februarie a ajuns astfel la 27,4 miliarde de lei (5,7 miliarde euro).

 • PSD și PNL s-au răzgândit: EximBank va putea furniza, în cele din urmă, servicii de retail, preluând Banca Românească
  PSD și PNL s-au răzgândit: EximBank va putea furniza, în cele din urmă, servicii de retail, preluând Banca Românească
  astăzi, 06:17

  După ce în urmă cu două săptămâni, în urma unul amendament formulat de PNL, comisia de buget și finanțe din Camera Deputaților stabilise că activitatea EximBank va rămâne separată de serviciul de retail preluat în urma fuziunii cu Banca Românească, marți membrii comisiei s-au răzgândit. Proiectul de lege a fost retrimis din plenul Camerei Deputaților la comisie, unde în aceeași zi s-a întocmit un nou raport de adoptare care prevede acum că EximBank poate administra și derula activități specifice de bancă cu vocație universală, menite să crească gradul de intermediere financiară și accesul persoanelor fizice la produse financiar-bancare specializate.

 • Natixis obține 480 milioane de euro în urma vânzării unei participații în Coface
  Natixis obține 480 milioane de euro în urma vânzării unei participații în Coface
  ieri, 16:22

  Banca franceză Natixis a anunțat marți vânzarea unei participații de 29,5% din compania de asigurări de credite Coface grupului american Arch Capital, într-o tranzacție evaluată la aproximativ 480 milioane de euro (520 milioane de dolari), transmite Reuters.

 • BCR vrea să acorde credite de peste 1,3 miliarde de lei în 2020 prin Prima Casă
  BCR vrea să acorde credite de peste 1,3 miliarde de lei în 2020 prin Prima Casă
  ieri, 16:00

  Banca Comercială Română (BCR) estimează că va acorda credite de peste 1,3 miliarde de lei, ca urmare a plafonului de 600 milioane de lei primit în cadrul ediției de anul acesta a programului Prima Casă, pentru care oferă o dobândă de 2% + IRCC, avans de minim 5% și comision 0 pentru analiza dosarului.

 • Ministerul Finanțelor a respins ofertele băncilor pentru obligațiuni de 200 de milioane de euro
  Ministerul Finanțelor a respins ofertele băncilor pentru obligațiuni de 200 de milioane de euro
  ieri, 15:34

  Ministerul Finanțelor Publice a refuzat ofertele băncilor pentru obligațiunile în euro scadente în iunie 2025 din cauza randamentului cerut prea ridicat. La fel s-a întâmplat și la precedenta licitație de acest fel ținută în decembrie.

 • Creditarea a accelerat în ianuarie
  Creditarea a accelerat în ianuarie
  ieri, 13:41

  Creditele acordate populației și firmelor au crescut cu 6,9% (3,2% în termeni reali), în ianuarie, față de aceeași lună a anului trecut, la 269,65 miliarde lei (56,1 miliarde euro), ritm crescut față de luna precedentă, arată datele Băncii Naționale a României (BNR), publicate marți.

 • Serviciul Moneytou intră în România
  Serviciul Moneytou intră în România
  ieri, 13:22

  Serviciul Moneytou este de astăzi disponibil în România, urmând a fi extins și către alte țări din Europa.