Sindicaliștii din bănci și din celelalte sectoare financiare cer Guvernului să reconsidere intenția de a taxa suplimentar profiturile bancare și să renunțe la retorica publică din jurul acestei propuneri, care stigmatizează o întreagă categorie profesională. Ei sunt îngrijorați că decizii de reducere a costurilor pe care le vor lua băncile, în compensare, le pot afecta locurile de muncă și avertizează că efectele negative se pot transmite și în întreaga economie, prin reducerea capacității de finanțare a mediului de afaceri.
Cursul valutar oficial, de referință, anunțat miercuri de BNR a ajuns la 5,0665 lei pentru un euro, față de 5,0772 lei înregistrat marți.
Impozitul suplimentar, aplicat pe cifra de afaceri, va crește pentru sectorul bancar de la 2% la 4%, prevede un proiect de lege pregătit pentru a fi asumat de către Guvern în Parlament. Noua cotă de 4% se va aplica chiar de la 1 iulie, deși data de 1 iulie este deja depășită, dar și anul următor, prevede proiectul.
Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 7,04%, de la 7,09%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.
Profiturile băncilor vor fi taxate suplimentar, deoarece băncile din România au unul dintre cele mai bune randamenturi ale capitalurilor, anunță premierul Ilie Bolojan.
Cursul valutar oficial, de referință, anunțat miercuri de BNR a ajuns la 5,0665 lei pentru un euro, față de 5,0772 lei înregistrat marți.
Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 7,09%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.
Președintele Rezervei Federale (Fed) a SUA, Jerome Powell, a declarat că banca centrală americană ar fi relaxat politica monetară deja, dacă nu ar fi fost planul fostului președinte Donald Trump de a impune tarife mai mari asupra bunurilor importate, transmite CNBC.
Datele de pe final de lună confirmă ceea ce Profit.ro scria în urmă cu două săptămâni. IRCC ajunge la cel mai ridicat nivel de când a fost introdus, iar noua valoare se va aplica din toamnă. Până atunci, cresc prima oară ratele celor cu împrumuturi legate de ROBOR.
Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) totalizau 58,281 miliarde de euro la finele lunii iunie 2025, în creștere cu 4,71% comparativ cu nivelul de 55,661 miliarde de euro înregistrat la 31 mai 2025, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale.