Analist: Probabilitatea este în creștere ca BNR să majoreze rata de dobândă de politică monetară încă de la sfârșitul acestui an

Analist: Probabilitatea este în creștere ca BNR să majoreze rata de dobândă de politică monetară încă de la sfârșitul acestui an
scris 19 iun 2021

Probabilitatea ca Banca Națională a României (BNR) să majoreze rata dobânzii de politică monetară încă de la sfârșitul acestui an este în creștere, dar această decizie depinde în primul rând de contextul internațional și în al doilea rând de evoluția sectorului inflaționist, este de părere Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la Banca Transilvania, citat de Agerpres.

"Prognozele de inflație, cel puțin pentru perioada următoare pe România, pe indicele armonizat al prețurilor de consum, sunt de 2,9% media anuală pe 2021 și de 2,8% media anuală pe 2022 și 2023. Eu mă aștept ca BNR să majoreze dobânda de politică monetară, dar să nu depășească 2% la final de 2022 și 2023. Practic, ROBOR-ul real va continua să se mențină la un nivel foarte scăzut, ceea ce este un impuls pentru investiția atât în economia reală, cât și în economia financiară. Ajungem la 2% la sfârșitul anului viitor", a spus Rădulescu, la cea de-a XVII-a ediție a evenimentului ''Întâlnire cu presa economică''.

El a remarcat că sunt semne că BNR se află într-un proces de tranziție de la relaxare monetară spre un nou ciclu monetar.

viewscnt
Afla mai multe despre
majorare dobanda bnr
inasprire politica financiara bnr
bnr inflatie