ANALIZĂ - INFOGRAFICE Inflația crește, dobânzile scad, scad și marjele de câștig ale băncilor

ANALIZĂ - INFOGRAFICE Inflația crește, dobânzile scad, scad și marjele de câștig ale băncilor
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 16 apr 2021

Băncile au redus la cel mai redus nivel din ultimii trei ani dobânzile la depozite, la începutul anului 2021, evoluție în răspăr față de cea a inflației, care a crescut peste așteptări. Rata medie de dobândă la creditele acordate firmelor a scăzut, de asemenea, în timp ce cea la împrumuturile noi acordate populației a crescut, relevă date analizate de Profit.ro.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Dobânzile la depozitele noi la termen au scăzut pentru a patra lună consecutiv, în februarie, la 1,1%, cel mai redus nivel de după martie 2018, și au ajuns la jumătate față de nivelul din urmă cu un an. Din martie 2020 venea pandemia și banca centrală a reacționat printr-o scădere a ratei-cheie, transpusă și în piață prin reducerea dobânzilor pe termen scurt și, mai departe, în ratele plătite la credite și cele primite la depozite.

Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri CITEȘTE ȘI Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri

Inflația a fost și ea pe o tendință de scădere anul trecut, întreruptă brusc la începutul acestui an de creșterea prețului la electricitate, apoi de scumpirea carburanților. Astfel, rata anuală a inflației a ajuns să fie practic la același nivel de anul trecut în februarie la 3,2%.

Rata reală de remunerare a depozitelor a ajuns astfel să fie din nou puternic negativă, adică puterea de cumpărare a banilor ținuți în bancă la termen scade. Chiar dacă inflația a scăzut în martie la 3,1%, aceasta s-a plasat peste prognoza BNR de 2,9% și este estimată să ajungă la 3,4% la finele anului.

ANALIZĂ - INFOGRAFICE Inflația crește, dobânzile scad, scad și marjele de câștig ale băncilor

Și dobânzile la creditele noi au scăzut cu un punct procentual față de anul trecut în februarie, la 5,9%, dar sunt în creștere de la finele anului 2020. Creditele pentru companii au continuat să se ieftinească și au ajuns la cel mai redus nivel de după toamna anului 2017, la puțin peste 4% pe an.

ANALIZĂ - INFOGRAFICE Inflația crește, dobânzile scad, scad și marjele de câștig ale băncilor

Banca centrală trebuie să țină pe loc așteptările privind creșterea prețurilor, dar în același timp urmărește să stimuleze și creditarea pentru a ajuta economia să revină din șocul pandemic, inclusiv să susțină finanțarea deficitului bugetar.

Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025 CITEȘTE ȘI Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025

“BNR încearcă să țină trei bile în aer în același timp: stabilitatea cursului de schimb, costurile sustenabile pe termen lung pentru datoria publică și să prevină o creștere a dobânzilor pe termen scurt. Acest lucru ar putea duce la decizii inconsistente. Pare să fie o preferință clară pentru stabilitatea cursului”, scrie Ciprian Dascălu, economist șef al BCR.

Finanțarea companiilor a crescut începând cu vara anului trecut, pe fondul subvențiilor de risc din partea statului. În termeni anuali creșterea creditului pentru societățile nefinanciare era de 6,7% în februarie, un avans de 7,9 miliarde de lei, cel mai mare din ultimul an și jumătate, la un sold de 126,1 miliarde de lei.

ANALIZĂ - INFOGRAFICE Inflația crește, dobânzile scad, scad și marjele de câștig ale băncilor

Între februarie 2020 și 2021, băncile au acordat credite noi în lei companiilor în valoare de 33,7 miliarde de lei, cu circa 3,6 miliarde de lei mai mult decât în anul anterior. Creditele noi în lei în februarie au fost de 2,6 miliarde de lei, cu circa 350 de milioane de lei peste avansul de anul trecut.

EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București CITEȘTE ȘI EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București

Creditele noi în euro au scăzut cu 519 milioane de euro în ultimele 12 luni la 2,6 miliarde de euro, dar soldul finanțărilor în valută s-a redus cu doar 1,4%, la echivalentul a 10,4 miliarde de euro.

ANALIZĂ - INFOGRAFICE Inflația crește, dobânzile scad, scad și marjele de câștig ale băncilor

Ritmul de creștere a împrumuturilor pentru populație a decelerat puternic în ultimul an, la 4,3% față de 7,9% în februarie 2020, la un sold de 150,6 miliarde de lei.

În cazul populației, creditele noi acordate în perioada februarie 2020-februarie 2021 au fost de 35 de miliarde de lei, cu circa 4,2 miliarde de lei sub nivelul din anul anterior. Evoluția vine din scăderea producției de credite noi de consum cu aproape 5,9 miliarde de lei, deși din punct de vedere al costurilor împrumuturile de consum au devenit ceva mai atractive, cu un nivel al dobânzii efective de 9,5%, mai mic cu 0,5 puncte procentuale față de anul anterior.

Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală CITEȘTE ȘI Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală

Soldul împrumuturilor de nevoi personale a ajuns de la un  avans de 4,8% în februarie 2020 la o scădere de 3,2% în acest an, cu a cincea lună consecutivă de contracție în februarie – deși ritmul de scădere s-a mai domolit. Soldul a scăzut cu aproape 2 miliard de lei într-un an la 60,3 miliarde de lei.

ANALIZĂ - INFOGRAFICE Inflația crește, dobânzile scad, scad și marjele de câștig ale băncilor

Creditarea ipotecară a mers mult mai bine, în schimb, cu un avans al soldului de 9,7% în ultimul an la 90,4 miliarde de lei, în scădere de la 10,3% în februarie 2020, dar în creștere ca volum nominal de la 7,7 la 8 miliarde de lei. Băncile au acordat împrumuturi noi pentru locuințe de 15,1 miliarde de lei în ultimul an, în creștere cu 1,4 miliarde de lei față de 12 luni încheiate în februarie 2020. O comparație februarie cu februarie arată o scădere de aproape 900 de milioane de lei, la 3,4 milioane de lei a împrumuturilor noi.

EXCLUSIV Grupul BIC, cel mai mare producător de pixuri din lume, vrea să își facă centru de distribuție regională în România. Discuții inclusiv cu milionarii francezi Faure și Machet, proprietarii FM Logistic CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul BIC, cel mai mare producător de pixuri din lume, vrea să își facă centru de distribuție regională în România. Discuții inclusiv cu milionarii francezi Faure și Machet, proprietarii FM Logistic

Dobânzile efective la creditele ipotecare au scăzut cu 0,7 puncte, la circa 5% în ultimul an, dar se mențin departe de minimele istorice de sub 4% din 2016-2017.

ANALIZĂ - INFOGRAFICE Inflația crește, dobânzile scad, scad și marjele de câștig ale băncilor

Rata ROBOR la 3 luni, referința pentru multe credite cu dobânda variabilă acordate înainte de 2019, a scăzut la jumătate la 1,5% în ultimul an și a venit pentru prima oară în ultimii patru ani sub dobânda medie la depozitele în sold. Și valoarea noului indice de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a scăzut cu întârziere și urmează să mai scadă și din vară.

ANALIZĂ - INFOGRAFICE Inflația crește, dobânzile scad, scad și marjele de câștig ale băncilor

Chiar dacă a avut câteva sincope în ultimul an, marja de câștig a băncilor a continuat să se comprime și a ajuns la 4,3% în februarie, cu 1,5 puncte procentuale sub maximul din august 2018, foarte aproape de minimele istorice absolute. Marjele băncilor au fost mai mici doar o scurtă perioadă în prima parte a lanuui 2009, când băncile se băteau cu dobânzi de 16% pentru atragerea depozitelor de la clientelă, în tumultul crizei financiare.

ANALIZĂ - INFOGRAFICE Inflația crește, dobânzile scad, scad și marjele de câștig ale băncilor

Câștigul băncilor a fost împins în sus cel mai recent începând cu vara anului 2017 de creșterea inflației și a dobânzilor interbancare, care au majorat automat dobânzile la credite, mult mai repede decât pe cele la depozite.

viewscnt
Afla mai multe despre
dobanda credite
dobanda depozite
credite companii
credite populatie