Banca Transilvania, profit net în scădere cu 40% în primul trimestru

Banca Transilvania, profit net în scădere cu 40% în primul trimestru
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 30 apr 2020

Profitul net al Grupului Banca Transilvania a căzut cu 40% în primul trimestru pe fondul scăderii veniturilor operaționale, concomitent cu creșterea cheltuielilor de operare, precum și a celor cu riscul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Activele Grupului Financiar Banca Transilvania au ajuns la finalul primului trimestru la 96,6 miliarde lei, cu 5,3% peste nivelul de la finele anului trecut. Creditele au crescut cu 1,9% până la 41,12 miliarde lei.

„Am început anul în forță, dar după primele două luni am început ajustarea rapidă la noua realitate și ne-am focusat total pe suportul clienților, economiei, autorităților și comunităților (...) Banca este bine pregătită financiar și ca organizare internă pentru a ne susține clienții și comunitatea., spune Ömer Tetik, directorul general al băncii.

Rata șomajului a crescut accelerat în martie la cel mai ridicat nivel din ultimii 3 ani CITEȘTE ȘI Rata șomajului a crescut accelerat în martie la cel mai ridicat nivel din ultimii 3 ani

Profitul net consolidat al Grupului Financiar Banca Transilvania a scăzut cu 40% la 303,94 milioane lei, de la 507,4 milioane de lei.
Profitul băncii a scăzut tot cu 40% la 261 de milioane lei, de la 436 de milioane de lei.

BT raportează o scădere a veniturilor nete din dobânzi cu 2% la 737,8 milioane de lei, în timp ce veniturile nete din comisioane au crescut cu 1% la 184,8 milioane de lei. Veniturile din tranzacționare au scăzut cu un sfert la circa 60 de milioane de lei, în timp ce categoria alte venituri din exploatare a scăzut cu circa o cincime la 30 de milioane de lei.

Per total, veniturile operaționale au scăzut cu puțin peste 5% la 937 de milioane de lei, în timp ce cheltuielile operaționale au avansat cu peste 9% la 535,5 milioane de lei, mai ales pe fondul creșterii cheltuielilor de personal cu aproape 15%.

Grupul a trecut de la un venit din reluarea de provizioane de 106 milioane de lei în primul trimestru din 2019 la o cheltuială de peste 51% în prima parte a acestui an, ceea ce a contribuit mult la rezlutatul mai slab.

Eficiența operațională a băncii a atins nivelul de 54,47% calculat cu un impact anualizat al contribuției la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare și la Fondul de Rezoluție.

Rata expunerilor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 4,1% la 31 martie 2020. Gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante conform standardelor EBA este de 104%. În cazul în care sunt considerate și garanțiile, rata de acoperire este de 128%. Solvabilitatea băncii fără profitul anului 2020 este de 18,17%, iar dacă includem profitul, aceasta este de 18,7%.

Banca a acordat aproape 16.000 de credite cu dobândă fixă pentru persoanele fizice. Soldul creditelor imobiliare/ipotecare este de 12,2 miliarde de lei, iar al creditelor IMM, aproximativ 16,6 miliarde lei. Banca a ajuns la 4,1 milioane de carduri în portofoliu, dintre care aproape 530.000 sunt carduri de credit. Banca are peste 2,9 milioane de clienți retail, 310.000 de clienți IMM & Micro și peste 10.000 de clienți corporate (activi).

Acționarii au aprobat propunerea Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania privind închiderea anului 2019, repartizarea profitului, precum și majorarea capitalurilor proprii cu suma de aproximativ 1 miliard de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
profit banca transilvania
rezultate banca transilvania