Băncile au primit 150.000 de solicitări de suspendare a ratelor de la clienții persoane fizice

Băncile au primit 150.000 de solicitări de suspendare a ratelor de la clienții persoane fizice
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 10 apr 2020

Băncile au primit aproximativ 150.000 solicitări de la persoanele fizice pentru suspendarea ratelor lunare din contractele de credit începând cu jumătatea lunii martie și circa un sfert dintre aceste solicitări au fost soluționate, restul fiind în curs de procesare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
FOTO 4 perechi de pantofi esențiale oricărui bărbat CITEȘTE ȘI FOTO 4 perechi de pantofi esențiale oricărui bărbat

Epidemia de coronavirus și măsurile de distanțare socială impuse de autorități au generat un val de solicitări din partea debitorilor pentru suspendarea ratelor.

Băncile au primit circa 150.000 de cereri, arată datele comunicate de Asociația Română a Băncilor. Acest lucru înseamnă că mai mult de unul din zece debitori a cerut suspendarea ratelor, dacă ne raportăm la cifra de 1,3 de milioane de persoane fizice cu credite de la bănci furnizată de Banca Națională a României pentru sfârșitul lunii februarie, prin Centrala Riscului de Credit. La aceeași dată, persoanele fizice aveau 2,2 milioane de credite în valoare totală de 168,5 miliarde de lei. Sunt luate în calcul, însă, doar împrumuturile de peste 20.000 de lei, astfel că numărul total al creditelor este mai mare.

Cererile au fost trimise atât în baza ofertelor băncilor inițiate de la începutul stării de urgență cât și în baza prevederilor OUG 37/2020, aprobată în 30 martie și pentru care normele au fost publicate la începutul săptămânii.

“Încă de la jumătatea lunii martie, instituțiile de credit s-au mobilizat și au comunicat soluțiile disponibile, la cerere, pentru clienții persoane fizice și companii care întâmpină dificultăți financiare generate de evoluția pandemiei”, arată Gabriela Folcuț, director executiv responsabil cu comunicarea la ARB.

Debitorii cu veniturile afectate de situația economică dificilă pot cere suspendarea ratelor pe o perioadă de până la 9 luni. Dobânzile datorate pe perioada suspendării se vor capitaliza și vor fi plătite ulterior. În cazul creditelor de consum, băncile pot percepe și dobânzi curente la dobânzile capitalizate.

În Parlament au fost adoptat un proiect al PSD prin care costurile amânării ratelor ar fi suportate integral de către bănci și potrivit căruia debitorii nu trebuie să justifice solicitarea de amânare a ratelor. Tot Parlamentul dezbate și proiectul de adoptare a OUG 37/2020 și în Senat textul Ordonanței a fost modificat astfel încât a devenit aproape identic cu inițiativa PSD.

“Considerăm că măsurile de amânare la plată trebuie să se aplice debitorilor care înregistrează dificultăți financiare urmare pandemiei de COVID-19, iar aplicarea acestora nu trebuie să conducă la afectarea lichidității și solvabilității sistemului bancar”, adaugă Folcuț.

Băncile n-au fost de acord nici cu forma finală a OUG 37, după ce Guvernul s-a răzgândit în privința plății dobânzilor la dobânzi în cazul creditelor ipotecare și a decis ca dobânzile restante să fie eșalonate cu dobândă zero.

viewscnt
Afla mai multe despre
suspendare rate banci
coronavirus
suspendare rate coronavirus
amanare rate banci
arb