CE: Legea privind darea în plată poate genera un risc sistemic, cu implicații asupra întregii economii

CE: Legea privind darea în plată poate genera un risc sistemic, cu implicații asupra întregii economii
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 26 feb 2016

Comisia Europeană (CE) a criticat din nou proiectul de lege privind darea în plată, în raportul de țară publicat vineri, considerând că adoptarea în forma actuală ar reprezenta un risc sistemic pentru sectorului financiar-bancar, cu implicații asupra întregii economii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Dacă va fi adoptată din nou de către Parlament în forma sa originară, legea privind darea în plată poate genera un risc sistemic pentru întregul sector bancar, cu riscuri pentru stabilitatea sectorului financiar și cu implicații asupra întregii economii", se arată în raportul publicat astăzi de CE.

Comisia a emis deja, la începutul lunii, o opinie negativă cu privire la efectele adoptării proiectului de lege, criticând în special caracterul său retroactiv. Potrivit CE, legea ar avea un impact negativ major asupra creditării viitoare, afectând, totodată, încrederea investitorilor și a consumatorilor.

Treichl, CEO Erste: Darea în plată nu va afecta profitul BCR, dar va schimba dramatic creditarea ipotecară în România CITEȘTE ȘI Treichl, CEO Erste: Darea în plată nu va afecta profitul BCR, dar va schimba dramatic creditarea ipotecară în România

Mai mult, forma actuală a legii privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite ar putea șubrezi disciplina de  plată și ar putea reprezenta o provocare pentru stabilitatea financiară.

"Proiectul de lege a fost adoptat fără a se lua în considerare în mod corespunzător preocupările formulate de diverse părți interesate (inclusiv de Banca Națională a României) privind impactul negativ nejustificat pe care legea respectivă îl poate avea asupra sectorului bancar și fără o evaluare a impactului potențial atât asupra creditorilor, cât și a debitorilor", se mai arată în raportul publicat vineri.

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a caracterizat joi proiectul privind darea în plată ca fiind "o lege a haiduicei" și "o gogomănie promovată de un tânăr doctor". Totodată, guvernatorul BNR a argumentat că banii pe care băncile trebuie să îi recupereze de la persoanele care au contractat credite nu sunt banii băncilor, ci reprezintă, în mare măsură, banii deponenților.

Banca Centrală Europeană, la solicitarea BNR, a transmis, de asemenea, o poziție defavorabilă proiectului de lege, în care susține, printre altele, că legea riscă să lovească în economie și să producă hazard moral.

viewscnt
Afla mai multe despre
darea in plata
lege
ce
comisia europeana
risc sistemic
banci
datorii