Fitch a înrăutățit perspectiva asociată calificativelor Garanti Bank

Fitch a înrăutățit perspectiva asociată calificativelor Garanti Bank
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 2 sep 2016

Fitch Ratings a confirmat vineri calificativele pentru datoriile pe termen lung și scurt acordate Garanti Bank, însă a înrăutățit cu o treaptă perspectiva asociată ratingurilor, de la 'stabilă' la 'negativă', ca urmare a unei acțiuni similare întreprinse săptămâna trecută în cazul băncii-mamă, Turkiye Garanti Bankasi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Agenția de evaluare financiară a confirmat la 'BBB-' calificativul pentru datoria pe termen lung a Garanti Bank și la 'F3' calificativul pentru datoria pe termen scurt, iar ratingul de sprijin a fost menținut la '2', se arată într-un comunicat Fitch.

“Calificativul pentru datoria pe termen lung a Garanti Bank se află cu o treaptă sub cel acordat băncii-mamă și reflectă opinia Fitch că instituția de credit este o subsidiară importantă din punct de vedere strategic a Turkiye Garanti Bankasi. Până în prezent, nu sunt indicații din partea Turkiye Garanti sau a Banco Bilbao referitoare la o potențială schimbare de strategie pentru România, în urma obținerii controlului managerial asupra Turkiye Garanti de către aceasta din urmă în iulie 2015”, potrivit documentului citat.

Garanti Bank aduce încă 22,3 mil. euro capital pentru a crește pe piața locală CITEȘTE ȘI Garanti Bank aduce încă 22,3 mil. euro capital pentru a crește pe piața locală

Deși este acționar minoritar, cu o participație de 39,9%, grupul bancar spaniol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) controlează de facto boardul Turkiye Garanti.

Garanti Bank este a 10-a cea mai mare bancă din România în funcție de activele deținute la finele anului trecut, cu o cotă de piață de 2,54%.

Banca a trecut pe pierdere după primele șase luni ale anului, cu un rezultat negativ de 23,67 milioane de lei, comparativ cu un profit net de aproape 50,68 milioane de lei în intervalul similar din 2015. Potrivit raportului financiar al instituției de credit, pierderea din primul semestru a fost generată “exclusiv de absorbirea cerințelor prudențiale asociate riscului de credit din sistemul bancar”.

La finele lunii iunie, activele Garanti Bank se situau la 8,88 miliarde de lei, în scădere de la 9,58 miliarde de lei în decembrie anul trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
garanti bank
fitch
rating
calificative