Grupul austriac Erste și-a majorat profitul net cu peste un sfert în primul trimestru pe fondul creșterii veniturilor din dobânzi în Cehia, Ungaria și România

Grupul austriac Erste și-a majorat profitul net cu peste un sfert în primul trimestru pe fondul creșterii veniturilor din dobânzi în Cehia, Ungaria și România
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 29 apr 2022

Erste Group a încheiat primul trimestru cu un profit net de 449 de milioane de euro, în creștere cu 26% față de perioada similară a anului trecut. Rezultatul operațional s-a îmbunătățit cu 10,4%, pe fondul creșterii veniturilor din dobânzi, ca urmare a majorării ratelor, în Cehia, Ungaria și România, dar și pe fondul creșterii creditării.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Grupul austriac a înregistrat venituri nete din dobânzi în creștere cu circa 19% la 1,4 miliarde de euro. Veniturile din comisioane au crescut cu 14% la 615 milioane de euro. Rezultatul net din tranzacționare a scăzut cu aproape 257 de milioane de euro la circa 10 milioane de euro. În total, veniturile operaționale au crescut cu 11,4% la 2 miliarde de euro.

Cheltuielile operaționale au 12% la 1,24 miliarde de euro, pe fondul creșterii contribuțiilor la schemele de asigurare a depozitelor -  un avans de 35% la 468 de milioane de euro -, în timp ce cheltuielile cu personalul au rămas relativ neschimbate la 631 de milioane de euro. Plățile mai mari pentru contribuții în Ungaria și Austria s-au făcut pentru acoperirea riscului generat de intrarea în rezoluție a Sberbank Europe.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere

Rezultatul operațional a crescut cu 10,4% la 801 milioane de euro, în timp cerata cost venit a rămas aproape nemodificată la 60,7%.

Cheltuielile cu provizioanele de risc au avut un impact de 59 de milioane de euro în rezultat, față de 34 de milioane de euro în primul trimestru din anul trecut.

Profitul net a crescut cu 26% la 449 de milioane de euro.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare

Rata creditelor neperformante a scăzut cu un punct de bază la 2,3%. Rata capitalului de bază a scăzut de la 14,5% la 13,7%.

Creditele acordate clientelei au crescut cu 2,8% la 185,3 miliarde de euro, mai ales pe fondul rezultatelor din Austria și Cehia. Activele totale au crescut cu 5,9% la 325,6 miliarde de euro, în timp ce depozitele de la clientelă au crescut cu 5,6% la 222,4 miliarde de euro.

Banca din România a Erste, BCR, a încheiat primul trimestru cu un profit net de 96,5 milioane de euro, în creștere cu 12,5% față de anul precedent. Venitul net din dobânzi a crescut cu 11% la 133,3 milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
erste
rezultat erste
profit erste