JPMorgan: BCE va reduce dobânda la depozite cu 0,4 puncte procentuale, la minus 0,7%

JPMorgan: BCE va reduce dobânda la depozite cu 0,4 puncte procentuale, la minus 0,7%
scris 9 feb 2016

Banca Centrală Europeană (BCE) va continua și în acest an să adopte măsuri agresive pentru stimularea inflației din zona euro, consideră analiștii JPMorgan Chase, care estimează reducerea cu 0,4 puncte procentuale a dobânzii pentru depozite, aflată deja în teritoriu negativ.

Într-o notă trimisă marți investitorilor, analiștii JPMorgan anticipează că BCE va tăia rata dobânzii pentru facilitatea de depozit acordată băncilor centrale din Europa în două etape, de la nivelul actual de -0,3% la -0,7%.

Totodată, BCE va prelungi, la ședința din iunie, programul de achiziții lunare de obligațiuni cel puțin până la finele anului 2017, în condițiile în care rata anuală a inflației din zona euro se menține mult sub ținta BCE, de aproape 2%, cred analiștii băncii. Programul ar fi trebuit să se încheie în septembrie 2016, însă BCE a anunțat recent că achizițiile vor continua până în martie 2017.

Mario Draghi dă asigurări că BCE își va îndeplini obligațiile privind inflația în zona euro CITEȘTE ȘI Mario Draghi dă asigurări că BCE își va îndeplini obligațiile privind inflația în zona euro

"Ne menținem estimările anterioare privind creșterea inflației într-un ritm mult mai lent decât cel anticipat de BCE", se arată în nota semnată de analiștii JPMorgan.

La ședința de politică monetară din ianuarie, BCE a păstrat dobânda cheie la minimul record de 0,05%, nivel la care staționează din luna septembrie 2014. De asemenea, BCE a menținut dobânda la facilitatea de creditare marginală la 0,3% și dobânda la depozite la minus 0,3%.

Potrivit președintelui băncii, Mario Draghi, BCE ar putea anunța noi măsuri de relaxare la ședința din martie, în condițiile în care inflația din zona euro evoluează sub așteptări, iar piețele financiare și energetice sunt marcate de o volatilitate crescută.

Inflația din zona euro se menține aproape de zero încă din 2013, iar anul trecut a coborât chiar și în teritoriu negativ, în condițiile în care prețul petrolului s-a redus semnificativ.

viewscnt
Afla mai multe despre
jpmorgan chase
bce
dobanda
depozite
inflatie
zona euro