Ministerul Finanțelor a împrumutat 1,26 miliarde de lei pe o cerere mare din partea băncilor și la costuri în scădere

Ministerul Finanțelor a împrumutat 1,26 miliarde de lei pe o cerere mare din partea băncilor și la costuri în scădere
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 10 feb 2020

Ministerul Finanțelor Publice a extins suma împrumutată și la cea de-a treia licitație de obligațiuni din februarie, în condițiile în care există un interes ridicat din partea investitorilor pentru datoria publică românească, iar costurile sunt în scădere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Guvernul a ieșit azi în piață cu o emisiune cu o valoare de prospect de 700 de milioane de lei și maturitatea în iunie 2024. Licitația a adunat oferte de peste 3 miliarde de lei din partea investitorilor, iar suma împrumutată a fost de 1,26 de miliarde de lei. Randamentul mediu pe această serie de obligațiuni a scăzut la 3,68%, cel mai redus de la lansarea titlurilor cu scadența (inițială) de 65 de luni în ianuarie 2019.

În ianuarie, randamentul mediu pe aceste titluri a fost de 3,89%, iar în noiembrie și decembrie, de 4,1%.

Costurile de împrumut ale statului au continuat să scadă și în februarie, după o reducere în ianuarie, respectiv o creștere în noiembrie și decembrie, iar Ministerul Finanțelor a continuat să împrumute peste prospect la licitații.

Orban: Conducerea PNL a aprobat în unanimitate componența viitorului Cabinet, care rămâne aceeași. Programul de guvernare a fost actualizat, fiind adăugate obiective din sfera fondurilor europene, lucrărilor publice și afacerilor interne CITEȘTE ȘI Orban: Conducerea PNL a aprobat în unanimitate componența viitorului Cabinet, care rămâne aceeași. Programul de guvernare a fost actualizat, fiind adăugate obiective din sfera fondurilor europene, lucrărilor publice și afacerilor interne

La o licitație scadentă în februarie 2029 a împrumutat, săptămâna trecută, 1,16 miliarde de lei, față de un prospect de 500 de milioane de lei, în condițiile în care randamentul mediu a scăzut cu jumătate de punct procentual față de decembrie la 4,17%.

MFP a luat 903 milioane de lei (în loc de 700 cât programase) și prin obligațiunile cu scadența în septembrie 2031, unde randamentul a scăzut la 4,5%, de la 4,72% în ianuarie și 4,69% în decembrie, dar peste nivelul din august de 4,27%.

Anul 2020 a început în forță pentru Trezorerie, care a adunat bani și din piața internă (6 miliarde de lei) peste plan, dar și jumătate din prospectul din acest an pentru piața externă, unde a ieșit cu un împrumut de 3 miliarde de euro.

Statul are nevoie de împrumuturi de 86,9 miliarde lei în acest an, pentru a acoperi deficitului bugetar, de 3,6% din PIB (circa 40,6 miliarde lei) și datoria ajunsă la scadentă (46,3 miliarde lei).

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
obligatiuni de stat
imprumut stat
datorie publica