OTP Bank este interesată să cumpere Bancpost

OTP Bank este interesată să cumpere Bancpost
scris 21 mar 2017

Banca ungară OTP Bank caută oportunități de achiziții în Europa de Est, inclusiv în România, și intenționează să lanseze o ofertă pentru preluarea Bancpost "atunci când Eurobank o va vinde", spune CEO-ul OTP, Sandor Csanyi , într-un interviu comun pentru Bloomberg și Reuters.

“Sunt mai multe bănci la vânzare în România și le vom analiza pe fiecare în parte”, a mai afirmat Sandor.

Totodată, OTP va cumpăra o bancă din Muntenegru (subsidiara locală a Societe Generale, potrivit unor surse) și caută oportunități de achiziții în Slovacia și Serbia. Banca negociază și preluarea unei bănci din Ucraina.

Liderii UE se vor întâlni în aprilie pentru a adopta principalele teme de discuții în cadrul negocierilor cu Londra CITEȘTE ȘI Liderii UE se vor întâlni în aprilie pentru a adopta principalele teme de discuții în cadrul negocierilor cu Londra

”Timp de un deceniu, am așteptat cu toții consolidarea pieței, dar nu s-a întâmplat. Acum, simt că acest proces a început”, adaugă CEO-ul OTP.

Informațiile din luna februarie erau că banca elenă Eurobank caută un partener strategic care să cumpere o participație la divizia Bancpost din România, pe care o deține integral, în cadrul planului de reducere a expunerii la active din afara Greciei.

De asemenea, Profit.ro a anunțat în urmă cu două săptămâni că OTP Bank, în discuții avansate pentru a prelua Banca Românească.

Luna trecută, directorul general al sucursalei din România a OTP Bank, László Diósi, a declarat, pentru News.ro, că grupul bancar ungar ar putea cumpăra, anul acesta, o bancă care are o cotă de piață de cel puțin 1% în România, în condițiile în care obiectivul băncii, de a atinge o cotă de piață de 5% în trei ani, este aproape imposibil de atins doar pe cale organică.

OTP Bank avea, la finalul anului 2015, o cotă de piață de 2,3%, în creștere față de nivelul de 1,3% din 2014, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR). Cota de piață a crescut semnificativ în 2015 ca urmare a finalizării achiziției băncii cu capital portughez Millennium Bank, tranzacție evaluată la 39 milioane euro. Obiectivul băncii este de a ajunge la 5% în următorii doi-trei ani.

Eurobank are operațiuni în România, Bulgaria, Serbia și Cipru și trebuie să își reducă expunerea la activele din afara Greciei de la aproximativ 11,2 miliarde de euro în prezent la 8,7 miliarde de euro în 2018, în conformitate cu angajamentele convenite cu autoritățile europene în domeniul concurenței.

Eurobank susține, totuși, că nu vrea să se retragă complet din România.

Bancpost se situa pe locul 9 în România la finalul lui 2015, cu o cotă de piață de 3%, în scădere față de 2014.

Potrivit datelor BNR din 2015, băncile private cu o cotă de piață de cel puțin 1%, dar mai mică de 5% sunt, pe lângă Bancpost, Intesa SanPaolo, Credit Europe Bank, Veneto Banca, Banca Românească, Piraeus Bank, Citibank, Garanti Bank și Alpha Bank.

viewscnt
Afla mai multe despre
otp bank
otp
bancpost
eurobank
vanzare
banca
sandor csanyi
tranzactie
romania