Sondaj BNR: Băncile anticipează că vor înăspri standardele de creditare pentru imobiliare în primul trimestru

Sondaj BNR: Băncile anticipează că vor înăspri standardele de creditare pentru imobiliare în primul trimestru
scris 2 feb 2016

Băncile au relaxat ușor condițiile pentru acordarea creditelor pentru locuințe în ultimul trimestru din 2015, pe fondul creșterii cererii, însă acestea anticipează, pentru prima dată în ultimul an, că vor înăspri standardele pentru aceste împrumuturi în perioada următoare, reiese din sondajul trimestrial realizat de Banca Națională a României (BNR) cu privire la creditare.

"Standardele de creditare au înregistrat o relaxare moderată în cazul creditelor pentru achiziția de locuințe și au rămas relativ constante pentru creditele de consum, în T4/2015. Pentru prima dată în ultimele 4 trimestre, băncile anticipează că vor înăspri într-o anumită măsură standardele de creditare în cazul creditelor imobiliare în perioada următoare (T1/2016)", reiese din sondaj.

Pe de altă parte, BNR notează faptul că solicitarea de credite imobiliare din partea populației s-a majorat semnificativ, pentru al doilea trimestru consecutiv, băncile prognozând continuarea creșterii cererii în trimestrul acesta.

În privința prețurilor rezidențiale, băncile constată o diminuare a acestora în ultimul trimestru din 2015 și prognozează o evoluție similară în primele trei luni din 2016.

"Spre comparație, băncile din zona euro au relaxat standardele de creditare aferente creditării imobiliare, în timp ce condițiile aplicabile creditelor de consum au fost înăsprite ușor pentru prima oară din T4/2013. Pe termen scurt (T1/2016), băncile din zona euro prognozează relaxarea standardelor de creditare indiferent de tipul creditului", se mai arată în studiul citat.

Un Bancorex din ce în ce mai mic CITEȘTE ȘI Un Bancorex din ce în ce mai mic

Potrivit BNR, factorii care au contribuit la relaxarea standardelor de creditare pentru împrumuturile ipotecare, în ultimul trimestru al anului trecut, sunt concurența din sectorul bancar, așteptările privind situația economică generală, precum și deciziile de politică monetară sau prudențială ale BNR.

În ceea ce privește creditul de consum, băncile au menținut neschimbați termenii creditării, cu excepția plafonului maxim pentru valoarea creditului, care a fost relaxat moderat. Cererea de astfel de credite s-a restrâns la finalul anului 2015, iar instituțiile de credit anticipează pentru perioada următoare continuarea acestei tendințe.

Firmele, însă, au fost mult mai active pe finalul anului trecut, cererea de credite din partea acestora majorându-se semnificativ. "Această dinamică a fost determinată atât de creșterea cererii de credite din partea corporațiilor, cât și a celei aferente întreprinderilor mici și mijlocii. În următoarele 3 luni (T1/2016), băncile autohtone preconizează menținerea acestei tendințe, dar cu o amplitudine mai moderată, indiferent de maturitatea finanțării sau categoria de mărime a întreprinderilor", mai reiese din sondajul BNR.

Băncile au menținut standardele de creditare pentru companiile nefinanciare, în ultimul trimestru din 2015, astfel că se observă o tendință de stabilizare, acesta fiind al treilea trimestru consecutiv în care standardele de creditare nu au fost modificate. În plus, instituțiile de credit estimează că această dinamică va persista și în primul trimestru din 2016. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
creditare